Mađarski premijer Viktor Orban danas je dao intervju za Tanjug, u kojem je govorio o odnosima Mađarske i Srbije, kao i aktuelnim društveno-političkim temama. Orban se osvrnuo na istorijske i kulturne karakteristike koje su zajedničke srpskom i mađarskom narodu.

Naglasio je da je zajednička budućnost ono što ujedinjuje Srbiju i Mađarsku, jer obe zemlje su u osnovi zemlje jakog nacionalnog identiteta.

Orban je izrazio svoje mišljenje da bi obe zemlje trebalo da se bore za svoju nezavisnost i da ne bi volele da budu deo neke vrste super ujedinjenih evropskih država ili nečega poput super države, i da budu puka provincija.

On je naglasio da su Mađari i Srbi ponosne nacije i države, što je nešto vrlo uobičajeno u njihovoj istoriji i duši i umu.

Foto: Profimedia

 

Kako je rekao zbog raspada Jugoslavije i prisustva mnogih manjina koje žive izvan Srbije, Srbi bolje razumeju šta znači živeti izvan svoje zemlje kao pripadnik manjine.

- Pogledajte Kosovo i druge teritorije. Dakle, znate, Srbi su daleko osetljiviji na to pitanje od mnogih drugih zemalja u ovom regionu. Smatram da je bilo važno što su Srbi i Mađari u Vojvodini prvi počeli da sarađuju, jer se dobro poznaju kroz život na istim ulicama, idu u iste škole, rade na istim mestima, pa su shvatili šta mogu biti prednosti dobre saradnje. I mislim da su Srbi koji žive u Vojvodini i Mađari koji žive u Vojvodini bili glavni faktor za pružanje dokaza da je saradnja bolja od međusobnog neprijateljstva. Ali bez manjina, takav dobar odnos bi bilo daleko teže izgraditi. Tako da su pružili pozitivan doprinos. U Vojvodini, ali i u Mađarskoj, kao i Srbi i u Mađarskoj - rekao je on.

Pohvalio srpske sportiste

Orban je takođe pohvalio srpske sportske timove, koji su fantastični i prožeti nacionalnim karakterom Srba. Dodao je da su Srbi poznati kao veoma dobri vojnici, a Mađari takođe nisu loši. Kada se Mađari konačno ujedine, oni takođe mogu biti dobri borci za budućnost zemlje.

Pre svega, Orban smatra da Srbi i Mađari kao narodi imaju budućnost i da su spremni da se bore za svoju zemlju. To je veoma važno.

Foto: Profimedia

 

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da su teškoće uvek bile deo istorije Srbije i Mađarske, a da je samopouzdanje uobičajeno u obe nacije. Obe nacije smatraju da je njihovo postupanje malo važnije od samog rada za naciju i uvek rade za region.

Pozvao Srbiju i Mađarsku da održavaju reč hrišćanstva

Orban je takođe naglasio da Mađari smatraju da je pre svega najvažnije raditi u interesu Mađara, ali da imaju uticaj na susedne zemlje, pa čak i na celu Evropu. On je izrazio želju da doprinese nečemu većem, kao što su centralnoevropski ili balkanski, ili svi evropski zajednički ciljevi i dostignuća.

Mađarski premijer je takođe naglasio da su Srbija i Mađarska hrišćanske zemlje, a da je hrišćanstvo trenutno u teškoj situaciji u Evropi. On je izrazio zabrinutost zbog gubitka teritorije i širenja progresivnih levičarskih vrednosti u Evropi. 

Pozvao je Srbiju i Mađarsku da održavaju reč i poruke hrišćanstva, jer tradicionalno poimanje ljudskog bića koje sledi Isusa Hrista postaje sve slabije prisutno u Evropi.

BONUS VIDEO: