Мађарски премијер Виктор Орбан данас је дао интервју за Танјуг, у којем је говорио о односима Мађарске и Србије, као и актуелним друштвено-политичким темама. Орбан се осврнуо на историјске и културне карактеристике које су заједничке српском и мађарском народу.

Нагласио је да је заједничка будућност оно што уједињује Србију и Мађарску, јер обе земље су у основи земље јаког националног идентитета.

Орбан је изразио своје мишљење да би обе земље требало да се боре за своју независност и да не би волеле да буду део неке врсте супер уједињених европских држава или нечега попут супер државе, и да буду пука провинција.

Он је нагласио да су Мађари и Срби поносне нације и државе, што је нешто врло уобичајено у њиховој историји и души и уму.

Фото: Профимедиа

 

Како је рекао због распада Југославије и присуства многих мањина које живе изван Србије, Срби боље разумеју шта значи живети изван своје земље као припадник мањине.

- Погледајте Косово и друге територије. Дакле, знате, Срби су далеко осетљивији на то питање од многих других земаља у овом региону. Сматрам да је било важно што су Срби и Мађари у Војводини први почели да сарађују, јер се добро познају кроз живот на истим улицама, иду у исте школе, раде на истим местима, па су схватили шта могу бити предности добре сарадње. И мислим да су Срби који живе у Војводини и Мађари који живе у Војводини били главни фактор за пружање доказа да је сарадња боља од међусобног непријатељства. Али без мањина, такав добар однос би било далеко теже изградити. Тако да су пружили позитиван допринос. У Војводини, али и у Мађарској, као и Срби и у Мађарској - рекао је он.

Похвалио српске спортисте

Орбан је такође похвалио српске спортске тимове, који су фантастични и прожети националним карактером Срба. Додао је да су Срби познати као веома добри војници, а Мађари такође нису лоши. Када се Мађари коначно уједине, они такође могу бити добри борци за будућност земље.

Пре свега, Орбан сматра да Срби и Мађари као народи имају будућност и да су спремни да се боре за своју земљу. То је веома важно.

Фото: Профимедиа

 

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да су тешкоће увек биле део историје Србије и Мађарске, а да је самопоуздање уобичајено у обе нације. Обе нације сматрају да је њихово поступање мало важније од самог рада за нацију и увек раде за регион.

Позвао Србију и Мађарску да одржавају реч хришћанства

Орбан је такође нагласио да Мађари сматрају да је пре свега најважније радити у интересу Мађара, али да имају утицај на суседне земље, па чак и на целу Европу. Он је изразио жељу да допринесе нечему већем, као што су централноевропски или балкански, или сви европски заједнички циљеви и достигнућа.

Мађарски премијер је такође нагласио да су Србија и Мађарска хришћанске земље, а да је хришћанство тренутно у тешкој ситуацији у Европи. Он је изразио забринутост због губитка територије и ширења прогресивних левичарских вредности у Европи. 

Позвао је Србију и Мађарску да одржавају реч и поруке хришћанства, јер традиционално поимање људског бића које следи Исуса Христа постаје све слабије присутно у Европи.

БОНУС ВИДЕО: