Birajte istok: Ako imate mogućnosti, uvek automobil parkirajte tako da prednji deo bude okrenut na istok. Tako će prvi jutarnji zraci polako otapati led na vetrobranskom staklu.

Pomažu alkohol i sapun: Napravite tečnost za odleđivanje stakala koju ćete ujutru samo poprskati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i 1 čajnu kašiku deterdženta za pranje sudova. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept - sipajte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

Zaštitite brave od leda: Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

Da se vrata ne zalede: Vrlo je jednostavno, sve što treba da uradite je da premažete gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. Uradite to čim izađete iz vozila kako biste naredno jutro bez problema otvorili vrata.

Čarape na brisače: Da, dobro ste pročitali. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutru ne biste našli "zalepljene" za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu, pa se neće ni zalepiti.

Zaštita za retrovizore: Spoljni retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kesice. Možete da ih obmotate i gumenom trakom.

Stavite karton na stakla: Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede koji vozači često koriste. Umesto kartona možete da stavite i stari peškir.

Osim toga, možete da napravite i sprej za otapanje leda. Sipajte u bocu s raspršivačem mešavinu alkohola i vode u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode). Pošpricajte po zaleđenim delovima - po bravi, ivicama vrata, staklima. Led bi ubrzo trebao da oslabi i vrata ćete lakše otvoriti. Vozilo je moguće odlediti i mešavinom hladne vode i soli. Na litar vode stavite kašičicu soli, promućkajte da se so istopi pa pažljivo prelijte zaleđene površine - ivice automobilskih vrata i kvake.

(INForum)

BONUS VIDEO: