Uprkos snežnim padavinama koje su prethodnih dana okovale Goliju, jučerašnje visoke temperature na površinu su izmamile neočekivane goste. U selu Bele Vode meštani su snimili dugačku zmiju na putu.

- Nismo verovali svojim očima šta vidimo. U pitanju je poskok, ovo ne pamtimo da se ranije dešavalo - rekao je jedan od meštana.

Sličan prizor desio se i prošle godine, ovaj pun na području Uvca. Milivoja Removića, čuvara ovog zaštićenog područja, neverovatan prizor iznenadio je ga je u selu Miševići, smeštenom na preko 1.000 metara nadmorske visine. Na snežnom pokrivaču ugledao je ogromnog poskoka, što je izuzetno retka pojava.

"Zmija u snegu sluti na katastrofu"

Prema narodnom verovanju ovakvo čudno ponašanje zmija zimi upozorava na prirodnu katastrofu, što ne isključuje ni mogućnost zemljotresa.

- Narod uvek plašio pojava koje nisu svakodnevne, a da konkretni razlozi za strah uglavnom ne postoje. Pre se mislilo da je zmija koja se pojavi zimi ona koja je nekog tokom godine ujela, pa je zemlja ne prima nazad. Narod se plašio i te pojave su se uvek povezivale sa nekim lošim događajima - istakla je etnolog Snežana Ašanin.

Stručnjaci, sa druge strane, kažu da razlozi ove pojave mogu biti u klimatskim promenama. Takođe, zmije osećaju vibracije i tektonske poremećaje i zato reaguju na način koji nije uobičajen, posebno što su juče i danas Srbiju pogodili zemljotresi.

(Alo)

BONUS VIDEO: