Упркос снежним падавинама које су претходних дана оковале Голију, јучерашње високе температуре на површину су измамиле неочекиване госте. У селу Беле Воде мештани су снимили дугачку змију на путу.

- Нисмо веровали својим очима шта видимо. У питању је поскок, ово не памтимо да се раније дешавало - рекао је један од мештана.

Сличан призор десио се и прошле године, овај пун на подручју Увца. Миливоја Ремовића, чувара овог заштићеног подручја, невероватан призор изненадио је га је у селу Мишевићи, смештеном на преко 1.000 метара надморске висине. На снежном покривачу угледао је огромног поскока, што је изузетно ретка појава.

"Змија у снегу слути на катастрофу"

Према народном веровању овакво чудно понашање змија зими упозорава на природну катастрофу, што не искључује ни могућност земљотреса.

- Народ увек плашио појава које нису свакодневне, а да конкретни разлози за страх углавном не постоје. Пре се мислило да је змија која се појави зими она која је неког током године ујела, па је земља не прима назад. Народ се плашио и те појаве су се увек повезивале са неким лошим догађајима - истакла је етнолог Снежана Ашанин.

Стручњаци, са друге стране, кажу да разлози ове појаве могу бити у климатским променама. Такође, змије осећају вибрације и тектонске поремећаје и зато реагују на начин који није уобичајен, посебно што су јуче и данас Србију погодили земљотреси.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: