Safina Namukvaja postala je najstarija žena koja se porodila u Africi nakon što je u sredu popodne rodila devojčicu i dečaka, saopštila je Međunarodna ženska bolnica i centar za plodnost u ugandskoj prestonici Kampali. 

Lekari u bolnici rekli su da su majka i njene dve bebe dobro nakon porođaja carskim rezom. 

- Ova priča nije samo o medicinskom uspehu, već o snazi i otpornosti ljudskog duha - kažu u bolnici.

Gospođa Namukvaja je rekla za NTV da je ovo njen drugi porođaj u tri godine, nakon što je rodila devojčicu po imenu Sara 2020. godine, prenosi Dejli mejl.

Namukvaja je za lokalne medije rekla da je njena trudnoća bila teška jer ju je partner napustio kada je shvatio da će roditi blizance.

Muškarci ne vole da im se govori da nosite više od jednog deteta. Od kada sam primljena u bolnicu, moj partner se nikada nije pojavio - rekla je ona.

Namukvaja je rekla da je u prošlosti imala spontane pobačaje, izgubila muža 1990-ih i suočila se sa stigmom u svojoj zajednici jer nije imala dece. 

- Jednom me se jedan veoma mlad dečak zezao i rekao da me je majka proklela da umrem bez deteta - rekla je.

Ona je nakon rođenja svog prvog deteta otkrila da je osuđena zbog toga što nije rodila nakon 40 godina pokušaja. 

- Mnogi su me osuđivali i maltretirali da sam nerotkinja, ali sam odlučila da sve prepustim Svemogućem Bogu koji je konačno uslišio moje molitve - rekla je ubrzo nakon rođenja prve ćerke, prenosi Dejli mejl. 

Iako je slučaj gospođe Namukvaje redak, to nije prvi put da se žena porodi u starijoj dobi. Godine 2019, Eramati Mangaiama, iz Indije, rodila je blizance putem vantelesne oplodnje u 74. godini - postavši najstarija majka na svetu. Mangaiama, iz države Andra Pradeš, dobila je dve zdrave devojčice sa svojim mužem starim 57 godina. 

Prethodna rekorderka za najstariju majku na svetu bila je Busada de Lara, koja je imala 66 godina kada je u decembru 2006. rodila dečake blizance Kristijana i Paua. Ona je priznala da je lagala o svojim godinama kako bi dobila tretman od plodnosti u privatnoj klinici u Los Anđelesu, za šta je platila prijavljenih 30.000 funti. Bebe su prerano rođene carskim rezom i bile su teške 1,6 kilograma.

BONUS VIDEO: