Сафина Намукваја постала је најстарија жена која се породила у Африци након што је у среду поподне родила девојчицу и дечака, саопштила је Међународна женска болница и центар за плодност у угандској престоници Кампали. 

Лекари у болници рекли су да су мајка и њене две бебе добро након порођаја царским резом. 

- Ова прича није само о медицинском успеху, већ о снази и отпорности људског духа - кажу у болници.

Госпођа Намукваја је рекла за НТВ да је ово њен други порођај у три године, након што је родила девојчицу по имену Сара 2020. године, преноси Дејли мејл.

Намукваја је за локалне медије рекла да је њена трудноћа била тешка јер ју је партнер напустио када је схватио да ће родити близанце.

Мушкарци не воле да им се говори да носите више од једног детета. Од када сам примљена у болницу, мој партнер се никада није појавио - рекла је она.

Намукваја је рекла да је у прошлости имала спонтане побачаје, изгубила мужа 1990-их и суочила се са стигмом у својој заједници јер није имала деце. 

- Једном ме се један веома млад дечак зезао и рекао да ме је мајка проклела да умрем без детета - рекла је.

Она је након рођења свог првог детета открила да је осуђена због тога што није родила након 40 година покушаја. 

- Многи су ме осуђивали и малтретирали да сам нероткиња, али сам одлучила да све препустим Свемогућем Богу који је коначно услишио моје молитве - рекла је убрзо након рођења прве ћерке, преноси Дејли мејл. 

Иако је случај госпође Намукваје редак, то није први пут да се жена породи у старијој доби. Године 2019, Ерамати Мангаиама, из Индије, родила је близанце путем вантелесне оплодње у 74. години - поставши најстарија мајка на свету. Мангаиама, из државе Андра Прадеш, добила је две здраве девојчице са својим мужем старим 57 година. 

Претходна рекордерка за најстарију мајку на свету била је Бусада де Лара, која је имала 66 година када је у децембру 2006. родила дечаке близанце Кристијана и Пауа. Она је признала да је лагала о својим годинама како би добила третман од плодности у приватној клиници у Лос Анђелесу, за шта је платила пријављених 30.000 фунти. Бебе су прерано рођене царским резом и биле су тешке 1,6 килограма.

БОНУС ВИДЕО: