Reč je o voću i povrću koje sadrže veliku količinu skroba, koje je hranljivo i sadži vlakna koja daju osećaj sitosti. Puno je vitamina, antioksidanasa i nutrijenata koje je dobro za ljudsko zdravlje.

Krastavac

Krastavac činhi uglavnom voda. Veoma je bogato vlaknima i vitaminom A, odnosno beta-kerotenom, i zato ga je najbolje jesti ga s korom. Dobro je za vid i ima malo kalorija.

Borovnica

Jedna šačica borovnica sadrži samo 85 kalorija. Bogate su antioksidansima i sadrže ih više nego bilo koje voće.

pomorandža

 

 

Grejp

Grejp se smatra dijetalnom namirnicom. Pun je vlakana i smatra se dijetalnom namirnicom - odličan je za otapanje masti i gubitak kilograma. Vitamin C iz grejpa smanjuje rizik od mnogobrojnih zdravstvenih problema: snižava holesterol, poboljšava probavu, štiti od raka i srčanih problema.

Kupine

Kao i svo bobičasto voće, kupine su pune vitaminom C i bioflavonida koji deluju kao jaki antioksidansi. Povećavaju apsorpciju vitamina C i na taj način pomažu očuvanju kolagena, što je dobro za vitalnost kože. 

Salata

Sve vrte salata imaju 10-20 kaloriaj po porciji i ako konzumiranjem salate u organizam nećete uneti proteine, pospešićete organizam vitaminima i nutrijentima kao što su folna kiselina i vitamini A i C.

brokoli

 

 

Pomoranadža

Kada se spomene ovo voće svima nam prvo na pamet padne vitamin C, međutim ovo citrusno voće osim vitamina C, bogato je mnogobrojnim drugim sastojcima kao što su vitamin B1, B9 iliti folnom kiselinom, vitaminom A, kalijumom, kalcijumom i vlaknima. Zbog antikancirogenih tvari spada u najveće borce protiv raka.

Jagode

U juednoj porciji jagoda ima više vitamina Cnego u jednoj pomorandži. Dovoljna je jedna porcija od 150 grama, da bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C. Pune su polifenola, sadrže kalijum i vlakna, bogate su vodom (čak 90 posto), siromašne šećerom (10 posto) i celulozom. To je jedno od najmanje kaloričnih voća - sadrži samo 35 kalorija na 100 grama.

jagode

 

 

Brokoli

Brokoli je vrlo harnljivo povrće puno antioksidanasa koje se jede sirovo ili kuvano na pari.Sadrži sulforafan koji deluje antikancirogeno. Uz vitamine A, C , E i K u jednoj porciji brokolija (kuvanom na pari) ima 20 posto dnevne količine vlakana potrebnih organizmu.

Karfiol

Karfiol je vrlo hranljiv, pun antioksidanasa, odnosno karcetina koji ima antioksidativno dejstvo i pomaže u borbi sa hroničnim bolestima. Karfiol je odličan izvor folne kiseline, vlakana, vitamina C i K.

Kelj

Sadrži vrlo malo kalorija, no ima gotovo tri grama proteina i oko 2,5 grama vlakna koja će vas zasititi. Sadrži i omega 3 zasićene kiseline, koje se uglavnom nalaze u ribi. Kelj je bogat vitaminima i folnom kiselinom.