Žarko Laušević preminuo je prošle nedelje, a iza sebe je ostavio dubok trag u kinematografiji o kome će se pričati još u decenijama. Važio je za velikog šarmera, sa posebnim pogledom i nekom tugom u očima. Vest o Lauševoj smrti, objavila je njegova supruga.  

Glumaca je obeležila nesrećna sudbina. On je tokom devedesetih godina, tokom sukoba usmrtio dva mladića i jednog ranio u podgoričkom kafiću "Epl". Posle toga je  osuđen na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Posle žalbi, presuda je potvrđena 1994. godine, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Foto: ATA images

 

Tokom svog boravka u Spužu, Laušević je sreo još jenog kolegu, Nebojšu Bakočevića. Bakočević je važio za talentovanog glumca koga su žene obožavale, a jednom prilikom je izjavio i da je Akademiju upisao samo zbog žena. Nebojša se na vrhuncu karijere povukao zbog borbe sa heroinom. 

Susret Žarka i Nebojše opisala je književnica i voditeljka Isidora Bjelica u svom delu "Apostoli urbanog Beograda". U poglavlju "Nebojša Bakočević Bakoč - Buntovnik bez razloga" prenela je svoj susret sa tada tridesettrogodišnjim glumcem koga su zvali srpski Alen Delon. Između ostalog, pomenuli su i Lauševića, glumačkog šmekera koji nije želeo u kolo slavnih.

-Bilo je rano popodne, jako sunce, cvrčci. Žarko se vraćao iz šetnje, bio je u svom odelu. Ugledao je Bakoča u zatvorskom dvorištu, prišao i izljubili su se", piše u knjizi.

Žarko je tada upitao Nebojšu otkud on tu. Kolega mu je odgovorio da je reč o nesporazumu, pa ga upitao: "Kako si ti?", na šta mu je Laušević odgovorio da je dobro.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Dragana Mirkovic Fan

 

-Onda su se rastali. Ostali zatvorenici su ih gledali kao u filmu 'Roberto la Roka' Žana Bekera. Sunce je ostalo isto, cvrčci, običan letnji dan- ovim rečima Bjelica je završila priču.

Nebojša je važio za izuzetno tajanstvenog mladića, a taj utisak je ostao do danas. Verovatno zbog te privlačnosti prema nežnijem polu. Bakočević se tokom 2000-ih pojavio u nekoliko serija i fiilmova. Poslednji put publika je imala prilike da ga vidi u serijama "Vratiće se rode", "Pet", kao i u filmu "Artiljero".

(Alo)

BONUS VIDEO: