U pitanju je poznata numera "Veseli se srpski rode", Danice Crnogorčević. Zbog te pesme se bura podigla u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, dok su reagovali i iz Teniskog saveza tzv. Kosova i tražili kaznu za Srbiju.

Na kraju, usled pritisaka, Dejvis kup je obrisao "sporni snimak" sa Tvitera, ali je dozvolio srpskim teniserima da ih i na meču protiv Italije ista pesma "isprati" na teren.

Ovo inače nije prvi put da se podiže bura zbog patriotskih pesama, pa je 2020. godine bilo oštrih reakcija i kada smo osvojili ATP Kup. Gotovo po istom šablonu, samo su im tada smetale druge pesme...

Foto: N. Rašić

 

 

Novak Đoković, Viktor Troicki, Dušan Lajović, Nenad Ćaćić i Nikola Milojević, kao i selektor Nenad ZImonjić, tada su zapevali "Marš na Drinu" i "Vidovdan" zbog čega su takođe bili pod pritiskom javnosti, pa su usledili brojni napadi političara sa ovih prostora.

Jedan od najoštrijih tada bio je ambasador tzv. Kosova u Bugarskoj Edon Cana, kome se Srđan Đoković direktno obratio u emisiji TV Prva, tokom januara 2020.

- Gospodine, ko god da ste, i odakle god da ste, Novak je nacionalista, naravno, kao što sam ja i većina ljudi u svojoj zemlji. To nije ništa loše, mi volimo svoju zemlju. A vi ste ušli u našu zemlju i znate da je to za nas sveta zemlja, kao što je za Jevreje Jerusalim. Mi ćemo uvek biti uz našu zemlju i uz naše Kosovo i naš narod dole, nemojte da mislite da će se nešto promeniti za 10, 20, 100 ili 1.000 godina. Uvek će Kosovo biti Srce Srbije, kao što je sad, tako će biti zanavek. To je sve što sam hteo da kažem - poručio je otac najboljeg tenisera sveta.

Foto: Profimedia

 

 

Napadali su Novaka Đokovića i zbog poruke "Kosovo je srce Srbije" koju je napisao na kameri na Rolan Garosu ove godine, ali i zbog toga što je za italijanske medije ispričao da želi da svoju decu - Stefana i Taru - krsti na Kosovu i Metohiji.

Na kraju, posle mnogo pritisaka, učinio je to ovog leta na Ostrogu.

Foto: M. Vukadinović

 

 

- Želim da odem na Kosovo i Metohiju sa svojom suprugom Jelenom i da tamo krstimo našu decu, osmogodišnjeg Stefana i petogodišnju Taru, Znam da je ta tema veoma osetljiva. Sukob je i dalje prisutan tamo, ne oružani, ali ima tenzije. Ne želim da budem uključen u politiku, ali za svakog Srbina Kosovo i Metohija su u srcu, u centru naše kulture, našeg identiteta, tradicije, religije - ispričao je Novak Đoković u maju za italijanske medije.

(Mondo)

BONUS VIDEO: