У питању је позната нумера "Весели се српски роде", Данице Црногорчевић. Због те песме се бура подигла у Босни и Херцеговини и Црној Гори, док су реаговали и из Тениског савеза тзв. Косова и тражили казну за Србију.

На крају, услед притисака, Дејвис куп је обрисао "спорни снимак" са Твитера, али је дозволио српским тенисерима да их и на мечу против Италије иста песма "испрати" на терен.

Ово иначе није први пут да се подиже бура због патриотских песама, па је 2020. године било оштрих реакција и када смо освојили АТП Куп. Готово по истом шаблону, само су им тада сметале друге песме...

Фото: Н. Рашић

 

 

Новак Ђоковић, Виктор Троицки, Душан Лајовић, Ненад Ћаћић и Никола Милојевић, као и селектор Ненад ЗИмоњић, тада су запевали "Марш на Дрину" и "Видовдан" због чега су такође били под притиском јавности, па су уследили бројни напади политичара са ових простора.

Један од најоштријих тада био је амбасадор тзв. Косова у Бугарској Едон Цана, коме се Срђан Ђоковић директно обратио у емисији ТВ Прва, током јануара 2020.

- Господине, ко год да сте, и одакле год да сте, Новак је националиста, наравно, као што сам ја и већина људи у својој земљи. То није ништа лоше, ми волимо своју земљу. А ви сте ушли у нашу земљу и знате да је то за нас света земља, као што је за Јевреје Јерусалим. Ми ћемо увек бити уз нашу земљу и уз наше Косово и наш народ доле, немојте да мислите да ће се нешто променити за 10, 20, 100 или 1.000 година. Увек ће Косово бити Срце Србије, као што је сад, тако ће бити занавек. То је све што сам хтео да кажем - поручио је отац најбољег тенисера света.

Фото: Профимедиа

 

 

Нападали су Новака Ђоковића и због поруке "Косово је срце Србије" коју је написао на камери на Ролан Гаросу ове године, али и због тога што је за италијанске медије испричао да жели да своју децу - Стефана и Тару - крсти на Косову и Метохији.

На крају, после много притисака, учинио је то овог лета на Острогу.

Фото: М. Вукадиновић

 

 

- Желим да одем на Косово и Метохију са својом супругом Јеленом и да тамо крстимо нашу децу, осмогодишњег Стефана и петогодишњу Тару, Знам да је та тема веома осетљива. Сукоб је и даље присутан тамо, не оружани, али има тензије. Не желим да будем укључен у политику, али за сваког Србина Косово и Метохија су у срцу, у центру наше културе, нашег идентитета, традиције, религије - испричао је Новак Ђоковић у мају за италијанске медије.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: