Najveće šanse da na vlasti ostane ima konzervativna Narodna stanka za slobodu i demokratiju (VVD), na čijem čelu se nalazi Dilan Ješilgez-Zegerijus (46), kurdska izbeglica koju zbog oštrih stavova prema imigrantima i spremnosti za saradnju sa ekstremnom desnicom nazivaju "pitbul na štiklama". Ona je glavi favorit da postane prva žena premijer u istoriji Holandije. Ako se obistine predizborna istraživanja javnog mnjenja, ona će na toj funkciji zameniti stranačkog kolegu i aktuelnog predsednika vlade Marka Rutea, koji je 13 godina premijer.

- Od roditelja sam naučila da cenim slobodu i da se borim za druge kad je njihova sloboda ugrožena. Sada smo suočeni s gubitkom mnogo više kiseonika, imamo sve manje razumevanja za druge i politiku koja deluje iz nepoverenja. Nije slučajno to što je naš moto davanje prostora i definisanje granica - rekla je ona.

Foto: Profimedia

 

 

Dilan Ješilgez-Zegerijus je u Holandiju došla kao kurdska izbeglica iz Turske sa samo sedam godina. S majkom i grupom izbeglica stupila je prvo na jedno grčko ostrvo, odakle su nastavili putovanje na Zapad. Uprkos tome, ona ima čvrst stav prema imigrantima i obećala je da će smanjiti njihov broj. Pozvala je birače da je podrže zbog politike, a ne da glasaju za nju zbog toga što je žena. Upravo njeno obećanje da će smanjiti broj tražilaca azila ključ je njene velike popularnosti. Uz to je najavila i pooštravanje pravila za dozvolu boravka, kao i ograničavanje prava na spajanje porodica.

- Ima previše azilanata, a nedovoljno smeštaja i malo integracije. To je nepravedno i prema holandskom društvu i prema izbeglicama - dodala je ona.

Foto: Profimedia

 

 

Zanimljivo je da je Ješilgez-Zegerijus započela političku karijeru kod socijalista, a zatim je prešla u Laburističku stranku, pre nego što se, zasad, skrasila u VVD, stranci desnog centra. Ona je prihvatila nadimak "pitbul na štiklama" posle kampanje za zabranu uličnog maltretiranja. Prošle godine izvela je performans uživo na televiziji odrezavši pramen kose "za sve Iranke". Kao ministarka pravosuđa žestoko je kritikovala radikalnu levicu.

Tesno i neizvesno - u parlament ulazi 17 stranaka

Analize pokazuju da će ovi izbori biti vrlo nepredvidljivi jer je velik broj neodlučnih birača. Očekuje se ulazak čak 17 stranaka u parlament. Za razliku od odlazećeg Marka Rutea, Ješilgez-Zegerijus nije odbacila mogućnost saradnje sa antiimigrantskim populistom Gertom Vildersom, čija Slobodarska stranka zauzima četvrto mesto u predizbornim anketama. Posle VVD, u anketama najbolje stoji centristička Stranka novog društvenog ugovora, koju vodi Piter Omcig (49).

(Kurir)

BONUS VIDEO: