Највеће шансе да на власти остане има конзервативна Народна станка за слободу и демократију (ВВД), на чијем челу се налази Дилан Јешилгез-Зегеријус (46), курдска избеглица коју због оштрих ставова према имигрантима и спремности за сарадњу са екстремном десницом називају "питбул на штиклама". Она је глави фаворит да постане прва жена премијер у историји Холандије. Ако се обистине предизборна истраживања јавног мњења, она ће на тој функцији заменити страначког колегу и актуелног председника владе Марка Рутеа, који је 13 година премијер.

- Од родитеља сам научила да ценим слободу и да се борим за друге кад је њихова слобода угрожена. Сада смо суочени с губитком много више кисеоника, имамо све мање разумевања за друге и политику која делује из неповерења. Није случајно то што је наш мото давање простора и дефинисање граница - рекла је она.

Фото: Профимедиа

 

 

Дилан Јешилгез-Зегеријус је у Холандију дошла као курдска избеглица из Турске са само седам година. С мајком и групом избеглица ступила је прво на једно грчко острво, одакле су наставили путовање на Запад. Упркос томе, она има чврст став према имигрантима и обећала је да ће смањити њихов број. Позвала је бираче да је подрже због политике, а не да гласају за њу због тога што је жена. Управо њено обећање да ће смањити број тражилаца азила кључ је њене велике популарности. Уз то је најавила и пооштравање правила за дозволу боравка, као и ограничавање права на спајање породица.

- Има превише азиланата, а недовољно смештаја и мало интеграције. То је неправедно и према холандском друштву и према избеглицама - додала је она.

Фото: Профимедиа

 

 

Занимљиво је да је Јешилгез-Зегеријус започела политичку каријеру код социјалиста, а затим је прешла у Лабуристичку странку, пре него што се, засад, скрасила у ВВД, странци десног центра. Она је прихватила надимак "питбул на штиклама" после кампање за забрану уличног малтретирања. Прошле године извела је перформанс уживо на телевизији одрезавши прамен косе "за све Иранке". Као министарка правосуђа жестоко је критиковала радикалну левицу.

Тесно и неизвесно - у парламент улази 17 странака

Анализе показују да ће ови избори бити врло непредвидљиви јер је велик број неодлучних бирача. Очекује се улазак чак 17 странака у парламент. За разлику од одлазећег Марка Рутеа, Јешилгез-Зегеријус није одбацила могућност сарадње са антиимигрантским популистом Гертом Вилдерсом, чија Слободарска странка заузима четврто место у предизборним анкетама. После ВВД, у анкетама најбоље стоји центристичка Странка новог друштвеног уговора, коју води Питер Омциг (49).

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: