Svaki prelazni period ima niz specifičnosti. Dani su kraći pa sve manje imamo priliku da se izložimo Suncu. Sučevi zraci imaju veliki uticaj na hormone, pogotovo na hormon sreće. 

Zbog toga se često javlja osećaj melanholije, koji moramo prekinuti plodovima koje nam je donela jesen kako bismo povratili energiju. 

U prvi red ovih namirnica spadaju orašasti plodovi, orasi, badem, indijski orah, lešnik, a u drugom redu se preporučuje susam, kao i belo meso i određeni mlečni proizvodi. Međutim, u skladu sa godinama i potrebama i tu treba obratiti pažnju šta unosimo.

Preporučuje se kakao, i proizvodi koji sadrže a 70% kakaa, kao i topli napitci kuvani na vodi. 

Foto: Profimedia

 

Kako se ne bi nagomilali kilogrami, savetuje se poštovanje principa sezone. Preporučuje se konzumiranje jesenjeg voće i povrće. Što manje uvezenih namirnica, gledati etiketu proizvoda. Što je kraća, proizvod je prirodniji. 

Zima u našoj kulturi je poznata po broju proslava, ne treba izbegavati proslave, ali treba voditi računa i treba biti umeren. 

Foto: Profimedia

 

Priprema obroka koji su manje kalorični, ako u tom obroku ima veći energetski sadržaj, nastaviti baviti se fizičkom aktivnošću. 

Saveti kada je ishrana u pitanju, obavlja se prema različitim potrebama, nikada nije savet isti. 

Često se dešava da deca imaju veći energetski unos nego odrastao čovek, za sve ostalo kvalifikacija ishrane se donosi prema poslu koju obavljamo kog smo pola i starosti. 

Foto: Profimedia

 

Za više saveta pogledajte video intervju sa nutrinjioniskinjom, Tatjanom Pejović. 

BONUS VIDEO: