Сваки прелазни период има низ специфичности. Дани су краћи па све мање имамо прилику да се изложимо Сунцу. Сучеви зраци имају велики утицај на хормоне, поготово на хормон среће. 

Због тога се често јавља осећај меланхолије, који морамо прекинути плодовима које нам је донела јесен како бисмо повратили енергију. 

У први ред ових намирница спадају орашасти плодови, ораси, бадем, индијски орах, лешник, а у другом реду се препоручује сусам, као и бело месо и одређени млечни производи. Међутим, у складу са годинама и потребама и ту треба обратити пажњу шта уносимо.

Препоручује се какао, и производи који садрже а 70% какаа, као и топли напитци кувани на води. 

Фото: Профимедиа

 

Како се не би нагомилали килограми, саветује се поштовање принципа сезоне. Препоручује се конзумирање јесењег воће и поврће. Што мање увезених намирница, гледати етикету производа. Што је краћа, производ је природнији. 

Зима у нашој култури је позната по броју прослава, не треба избегавати прославе, али треба водити рачуна и треба бити умерен. 

Фото: Профимедиа

 

Припрема оброка који су мање калорични, ако у том оброку има већи енергетски садржај, наставити бавити се физичком активношћу. 

Савети када је исхрана у питању, обавља се према различитим потребама, никада није савет исти. 

Често се дешава да деца имају већи енергетски унос него одрастао човек, за све остало квалификација исхране се доноси према послу коју обављамо ког смо пола и старости. 

Фото: Профимедиа

 

За више савета погледајте видео интервју са нутрињионискињом, Татјаном Пејовић. 

БОНУС ВИДЕО: