- Upravo sam nedavno dobila jedan mejl iz inostranstva gde je momak obrazložio da je on sedam godina u ljubavnoj vezi i da iz nekog razloga sumnja u vernost svoje devojke i kako bi hteo da proveri s kim je ona bila na godišnjem odmoru tu kod nas - rekla je Adela u HRT-ovoj emisiji.

Takav slučaj neće preuzeti nego proslediti svojim kolegama. Za nju ovde nema pravnog interesa.

- Prvo, oni nisu uopšte u braku. S druge strane, čak i da jesu u braku, svaka osoba ima pravo na privatnost, na posebnost i na jedan deo svog života. Iako kod nas dosta kolega kaže - u porodičnom zakonu stoji da su supružnici dužni na vernost. Da, dužni su, ali nisu obavezni - rekla je.

I uz najbolju volju, u ovom bi slučaju teško bi mogla da proveri gde se kreće dotična gospođica. Od hotela i turističkih zajednica ne bi mogla da dobije takve podatke. Iako, na primer, austrijski detektivi na raspolaganju imaju čak i kombije s čitavim laboratorijom za nadzor, hrvatski detektivi po zakonu smeju da koriste samo određen broj pomagala.

Foto: Profimedia

 

- Blokčić, olovku i manualni fotoaparat, jer može samo fotografisati na licu mesta - kaže Adela.

Zahvaljujući filmovima većina nas zamišlja posao privatnog detektiva kao nešto veoma uzbudljivo. No pravi detektiv će reći da to nije posao za svakog.

Roditelji traže istrage društvenih mreža svoje dece

Adela se u svom poslu sreće sa svakakvim slučajevima, a s najčudnijima joj se javljaju mladi.

- Dolazili su mi studenti koji su se žalili da su njihovi prijatelji znali da naprave lažni profil u njihovo ime na nekim recimo gej stranicama - istakla je Adela koja takođe priznaje da je način komunikacije mlađih generacija za nju neobičan.

Za pomoć joj se obraćaju i roditelji koji žele da znaju s kime komuniciraju njihova deca na društvenim mrežama.

- Imala sam jednu situaciju gde su roditelji došli da traže pomoć zato što je njihovo dete pokušalo samoubistvo. NJima nije bilo jasno, s obzirom na to da su oni imućna porodica, imaju sve - sve su detetu omogućili, zašto bi to dete pokušalo samoubistvo? - priča Adela. - Pa su onda išli da provere jesu li tu u pitanju nekakvi prijatelji, nekakve manipulacije preko nekih društvenih mreža.

Istragom nije dokazano nasilje vršnjaka, ali su pronađene zabrinjavajuće beleške koje je dete ostavljalo u mobilnom telefonu, pa čak i transkripti razgovora sa prijateljima. Taj je sadržaj podstakao roditelje da se obrate dečjem psihologu.

- NJegova majka je bila - sad će ona ići s njim na neki izlet, prošetati, provesti neko vreme s njim. Međutim, ostale su beleške da je malom to išlo na živce - naglasila je Adela.

Lažna bolovanja

Privatne detektive znaju da angažuju i poslodavci koji žele da provere jesu li njihovi zaposleni stvarno na bolovanju.

- Imali smo par slučajeva gde je recimo jedna žena znala da ode na bolovanje, i onda na placu prodavala voće, povrće ili šta već jer joj je bila sezona - ispričala je Adela.

BONUS VIDEO: