- Управо сам недавно добила један мејл из иностранства где је момак образложио да је он седам година у љубавној вези и да из неког разлога сумња у верност своје девојке и како би хтео да провери с ким је она била на годишњем одмору ту код нас - рекла је Адела у ХРТ-овој емисији.

Такав случај неће преузети него проследити својим колегама. За њу овде нема правног интереса.

- Прво, они нису уопште у браку. С друге стране, чак и да јесу у браку, свака особа има право на приватност, на посебност и на један део свог живота. Иако код нас доста колега каже - у породичном закону стоји да су супружници дужни на верност. Да, дужни су, али нису обавезни - рекла је.

И уз најбољу вољу, у овом би случају тешко би могла да провери где се креће дотична госпођица. Од хотела и туристичких заједница не би могла да добије такве податке. Иако, на пример, аустријски детективи на располагању имају чак и комбије с читавим лабораторијом за надзор, хрватски детективи по закону смеју да користе само одређен број помагала.

Фото: Профимедиа

 

- Блокчић, оловку и мануални фотоапарат, јер може само фотографисати на лицу места - каже Адела.

Захваљујући филмовима већина нас замишља посао приватног детектива као нешто веома узбудљиво. Но прави детектив ће рећи да то није посао за сваког.

Родитељи траже истраге друштвених мрежа своје деце

Адела се у свом послу среће са свакаквим случајевима, а с најчуднијима јој се јављају млади.

- Долазили су ми студенти који су се жалили да су њихови пријатељи знали да направе лажни профил у њихово име на неким рецимо геј страницама - истакла је Адела која такође признаје да је начин комуникације млађих генерација за њу необичан.

За помоћ јој се обраћају и родитељи који желе да знају с киме комуницирају њихова деца на друштвеним мрежама.

- Имала сам једну ситуацију где су родитељи дошли да траже помоћ зато што је њихово дете покушало самоубиство. Њима није било јасно, с обзиром на то да су они имућна породица, имају све - све су детету омогућили, зашто би то дете покушало самоубиство? - прича Адела. - Па су онда ишли да провере јесу ли ту у питању некакви пријатељи, некакве манипулације преко неких друштвених мрежа.

Истрагом није доказано насиље вршњака, али су пронађене забрињавајуће белешке које је дете остављало у мобилном телефону, па чак и транскрипти разговора са пријатељима. Тај је садржај подстакао родитеље да се обрате дечјем психологу.

- Његова мајка је била - сад ће она ићи с њим на неки излет, прошетати, провести неко време с њим. Међутим, остале су белешке да је малом то ишло на живце - нагласила је Адела.

Лажна боловања

Приватне детективе знају да ангажују и послодавци који желе да провере јесу ли њихови запослени стварно на боловању.

- Имали смо пар случајева где је рецимо једна жена знала да оде на боловање, и онда на плацу продавала воће, поврће или шта већ јер јој је била сезона - испричала је Адела.

БОНУС ВИДЕО: