Probni let B-21 Rajdera dogodio se u Palmdaleu u Kaliforniji, gde ga je razvijala i testirala kompanija Northrop Grumman.

Američke vazdušne snage planiraju da prozvedu 100 ovakvih aviona, koji imaju oblik krila sličan svom prethodniku B-2 Spiritu, ali će uključivati i neke napredne materijale, pogon i tzv. ‘stelt‘ tehnologiju što će im omogućiti veliku prednost u nekoj budućoj, eventualnoj borbi. U planu je proizvodnja takvih aviona u varijantama sa i bez pilota.

- B-21 Rajder je u fazi testiranja - rekla je potparolka vazdušnih snaga američke vojske En Štefanek.

- Takvo testiranje je ključan korak u nastojanju da se osiguraju "prodorne udarne sposobnosti odvraćanja agresije i strateških napada protiv Sjedinjenih Država, saveznika i partnera, koje su dugog dometa i koje je moguće preživeti" - rekla je Štefanek, prenosi Defense News.

Foto: Tanjug/AP

 

Foto: Tanjug/AP

 

B-21 Rajder je prvi novi američki bombarder posle više od 30 godina, a gotovo svaki aspekt programa bio je tajan. I Northrop Grumman i Vazdušne snage dale su sve od sebe da zaštite detalje programa kako bi sprečile Kinu da dobije pristup tehnologiji oružja i izgradi sličnu verziju, kao što je to bio slučaj s nekim drugim američkim naprednim avionima, poput F-35.

Pentagon je razvio B-21 u sklopu nastojanja da modernizuje sva tri dela svoje nuklearne trijade, koja još uključuje nuklearne balističke projektile i bojeve glave lansirane s podmornica, a u novo oružje ulaže kako bi bio sposoban pratiti brzu vojnu modernizaciju Kine.

Pogledajte probni let B-21 Rajdera:

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO: