Пробни лет Б-21 Рајдера догодио се у Палмдалеу у Калифорнији, где га је развијала и тестирала компанија Northrop Grumman.

Америчке ваздушне снаге планирају да прозведу 100 оваквих авиона, који имају облик крила сличан свом претходнику Б-2 Спириту, али ће укључивати и неке напредне материјале, погон и тзв. ‘стелт‘ технологију што ће им омогућити велику предност у некој будућој, евентуалној борби. У плану је производња таквих авиона у варијантама са и без пилота.

- Б-21 Рајдер је у фази тестирања - рекла је потпаролка ваздушних снага америчке војске Ен Штефанек.

- Такво тестирање је кључан корак у настојању да се осигурају "продорне ударне способности одвраћања агресије и стратешких напада против Сједињених Држава, савезника и партнера, које су дугог домета и које је могуће преживети" - рекла је Штефанек, преноси Defense News.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Б-21 Рајдер је први нови амерички бомбардер после више од 30 година, а готово сваки аспект програма био је тајан. И Northrop Grumman и Ваздушне снаге дале су све од себе да заштите детаље програма како би спречиле Кину да добије приступ технологији оружја и изгради сличну верзију, као што је то био случај с неким другим америчким напредним авионима, попут Ф-35.

Пентагон је развио Б-21 у склопу настојања да модернизује сва три дела своје нуклеарне тријаде, која још укључује нуклеарне балистичке пројектиле и бојеве главе лансиране с подморница, а у ново оружје улаже како би био способан пратити брзу војну модернизацију Кине.

Погледајте пробни лет Б-21 Рајдера:

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО: