DŽonu (69) i Suzan Kuper (63) iznenada je pozlilo dok su boravili u hotelu "Stajgenberger Akva Medžik" u letovalištu Hurgada na Crvenom moru u avgustu 2018. godine.

U vreme ručka, soba pored njihove je prskana pesticidom poznatim kao "lambda" za borbu protiv infestacije stenica, nakon čega su vrata sobe zalepili selotejpom.

Nesrećni par se vratio u svoju sobu da spava, ali ih je ćerka sledećeg jutra zatekla ozbiljno bolesne, koja im je pokucala na vrata pošto nisu sišli na doručak. Oboje su ubrzo umrli, prvo DŽon, a nekoliko sati kasnije Suzan.

Istraga trajala više od pet godina

DŽejms Adeli, stariji mrtvozornik Lankašira, rekao je da su bolest i smrt Kuperovih bili brzi, ali je Suzan dobila krajnje neadekvatan tretman u hotelskoj klinici pre nego što su pozvali hitnu pomoć, što je dovelo do četiri sata kašnjenja u odlasku u bolnicu.

Trodnevna istraga je otkrila da se u nekim zemljama "lambda" ponekad razblaži drugom supstancom, dihlorometanom, koja uzrokuje da telo metabolizuje ili apsorbuje ugljen monoksid.

Adeli je u petak presudio da je par umro od trovanja ugljen-monoksidom usled udisanja isparenja pesticida koji su sadržali dihlorometan.

Nije bilo lako dobiti dokumente i informacije od egipatskih vlasti, navodi se u saopštenju, a patolog iz Ministarstva unutrašnjih poslova Čarls Vilson rekao je da soba Kuperovih nije bila obezbeđena nakon njihove smrti, dodajući da bi bilo nezamislivo da takve mere nisu preduzete u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Posle više od pet godina čekanja, danas smo konačno utvrdili uzrok smrti mame i tate - rekla je Keli Ormerod, ćerka Kuperovih, opisujući bol i gubitak koji su članovi porodice osetili nakon tragedije.

Foto: Društvene mreže

 

U nesreći zamalo stradala i njihova unuka

Godine 2018., glavni egipatski tužilac rekao je da je smrt para verovatno prouzrokovala ešerihija koli, ali je Keli tada rekla za "Skaj njuz" da uopšte ne veruje u to.

- Poslednjih nekoliko godina je bilo najemotivnije vreme za sve nas. Iako je vreme prošlo, za našu porodicu je stalo zbog mnogih neodgovorenih pitanja koja smo imali - rekla je ona ispred suda u petak.

 

 

I njena ćerka je zamalo nastradala, naime Moli, koja je tada imala 12 godina, bila je u sobi sa bakom i dedom i rekla je da je soba mirisala na kvasac. Oko jedan ujutru, DŽon je pozvao ćerku i rekao da Moli nekako nije dobro, a svoju unuku je otpratio do hotelske sobe njene majke na spratu iznad.

- U našim životima sada postoji ogromna praznina i mislim da se nikada nećemo u potpunosti pomiriti s tim da ih izgubimo na način na koji smo to uradili – oboje su bili u formi i zdravi - rekla je ona.

BONUS VIDEO:

(Skaj njuz, Blic)