Џону (69) и Сузан Купер (63) изненада је позлило док су боравили у хотелу "Стајгенбергер Аква Меџик" у летовалишту Хургада на Црвеном мору у августу 2018. године.

У време ручка, соба поред њихове је прскана пестицидом познатим као "ламбда" за борбу против инфестације стеница, након чега су врата собе залепили селотејпом.

Несрећни пар се вратио у своју собу да спава, али их је ћерка следећег јутра затекла озбиљно болесне, која им је покуцала на врата пошто нису сишли на доручак. Обоје су убрзо умрли, прво Џон, а неколико сати касније Сузан.

Истрага трајала више од пет година

Џејмс Адели, старији мртвозорник Ланкашира, рекао је да су болест и смрт Куперових били брзи, али је Сузан добила крајње неадекватан третман у хотелској клиници пре него што су позвали хитну помоћ, што је довело до четири сата кашњења у одласку у болницу.

Тродневна истрага је открила да се у неким земљама "ламбда" понекад разблажи другом супстанцом, дихлорометаном, која узрокује да тело метаболизује или апсорбује угљен моноксид.

Адели је у петак пресудио да је пар умро од тровања угљен-моноксидом услед удисања испарења пестицида који су садржали дихлорометан.

Није било лако добити документе и информације од египатских власти, наводи се у саопштењу, а патолог из Министарства унутрашњих послова Чарлс Вилсон рекао је да соба Куперових није била обезбеђена након њихове смрти, додајући да би било незамисливо да такве мере нису предузете у Уједињеном Краљевству.

- После више од пет година чекања, данас смо коначно утврдили узрок смрти маме и тате - рекла је Кели Ормерод, ћерка Куперових, описујући бол и губитак који су чланови породице осетили након трагедије.

Фото: Друштвене мреже

 

У несрећи замало страдала и њихова унука

Године 2018., главни египатски тужилац рекао је да је смрт пара вероватно проузроковала ешерихија коли, али је Кели тада рекла за "Скај њуз" да уопште не верује у то.

- Последњих неколико година је било најемотивније време за све нас. Иако је време прошло, за нашу породицу је стало због многих неодговорених питања која смо имали - рекла је она испред суда у петак.

 

 

И њена ћерка је замало настрадала, наиме Моли, која је тада имала 12 година, била је у соби са баком и дедом и рекла је да је соба мирисала на квасац. Око један ујутру, Џон је позвао ћерку и рекао да Моли некако није добро, а своју унуку је отпратио до хотелске собе њене мајке на спрату изнад.

- У нашим животима сада постоји огромна празнина и мислим да се никада нећемо у потпуности помирити с тим да их изгубимо на начин на који смо то урадили – обоје су били у форми и здрави - рекла је она.

БОНУС ВИДЕО:

(Скај њуз, Блиц)