Emir Kusturica, naš čuveni reditelj i dobitnik brojnih prestižnih nagrada, još na studijama u Pragu važio je za velikog buntovnika i nekonvencionalnog intelektualca.

Foto: Profimedia

 

 

Ono što je ovdašnja, ali i šira javnost zapamtila kao njegov najveći incident bila je čuvena masovna tuča na filmskom festivalu u Kanu, u kojoj je učestvovao neposredno po dobijanju druge Zlatne palme za film "Podzemlje".

Po sopstvenom priznanju, morao je da reaguje i stane u odbranu časti jedne glumice koju je neki nedžentlmen uhvatio za zadnjicu, pa je Kusturica udario nasrtljivca i izazvao opšti haos. Ipak, nije to bio jedini put kada je režiseru ishitrenih reakcija "pao mrak na oči".

U jednom beogradskom hotelu napao je i profesora FDU Nebojšu Pajkića, nezadovoljan komentarima na račun njegovih filmova. Kako su mediji tada pisali, Pajkića je od razjarenog Kusturice pokušala da spase supruga Isidora Bjelica, ničim drugim do - svojom tašnicom.

 

I prva "Palma" obeležena je nesvakidašnjim događajem, jer Kusturica nije otišao da primi nagradu, već je dodelu nagrada pratio iz stana svog prijatelja, kome je pomagao da namesti parket.

BONUS VIDEO: