Međutim, iz sedišta NATO u Briselu su paralelno poručili da nameravaju da takođe suspenduju sporazum "koliko god to bude potrebno", u skladu sa njihovim pravima po međunarodnom zakonu.

- Ovu odluku u potpunosti podržavaju sve članice Alijanse. NATO zemlje ponavljaju nedvosmislenu posvećenost smanjivanju vojnog rizika i sprečavanju konflikata. NATO saveznici žele da izgrade poverenje bazirano na ključnim principima reciprociteta, transparentnosti, i tako doprinesu miru i bezbednosti - navedeno je u saopštenja Alijanse.

Prethodno, iz NATO su poručili da je povlačenje Rusije iz ugovora "poslednji u nizu njenih poteza koje sistematski podrivaju evroatlantsku bezbednost".

Foto: Profimedia

 

Ranije danas, Rusija se i zvanično povukla iz CFE, koji je bio osmišljen da deeskalira potencijalni sukob između Istoka i Zapada.

- Taj međunarodni pravni dokument, koji je naša zemlja suspendovala 2007. godine, konačno je postao istorija za nas - objavljeno je na veb stranici ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Taj ugovor iz 1990. godine, dogovoren i zaključen na kraju Hladnog rata i potpisan godinu dana nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme, kako bi se održala vojna ravnoteža između NATO-a i zemalja tadašnjeg Varšavskog pakta.

Foto: Profimedia

 

Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu 2007. godine i obustavila aktivno učešće 2015.

U maju 2023, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o otkazivanju ugovora, što je NATO ocenio kao "podrivanja evroatlantske bezbednosti.

BONUS VIDEO: