Међутим, из седишта НАТО у Бриселу су паралелно поручили да намеравају да такође суспендују споразум "колико год то буде потребно", у складу са њиховим правима по међународном закону.

- Ову одлуку у потпуности подржавају све чланице Алијансе. НАТО земље понављају недвосмислену посвећеност смањивању војног ризика и спречавању конфликата. НАТО савезници желе да изграде поверење базирано на кључним принципима реципроцитета, транспарентности, и тако допринесу миру и безбедности - наведено је у саопштења Алијансе.

Претходно, из НАТО су поручили да је повлачење Русије из уговора "последњи у низу њених потеза које систематски подривају евроатлантску безбедност".

Фото: Профимедиа

 

Раније данас, Русија се и званично повукла из ЦФЕ, који је био осмишљен да деескалира потенцијални сукоб између Истока и Запада.

- Тај међународни правни документ, који је наша земља суспендовала 2007. године, коначно је постао историја за нас - објављено је на веб страници руског Министарства спољних послова.

Тај уговор из 1990. године, договорен и закључен на крају Хладног рата и потписан годину дана након пада Берлинског зида, поставио је ограничења на распоређивање војне опреме, како би се одржала војна равнотежа између НАТО-а и земаља тадашњег Варшавског пакта.

Фото: Профимедиа

 

Русија је суспендовала своје учешће у споразуму 2007. године и обуставила активно учешће 2015.

У мају 2023, руски председник Владимир Путин потписао је декрет о отказивању уговора, што је НАТО оценио као "подривања евроатлантске безбедности.

БОНУС ВИДЕО: