Društvene mreže i aplikacije za dopisivanje preplavljene su uznemirujućim porukama o slučaju trovanja kiselom vodom poznatog svetskog proizvođača pića.

Piše se da je dvoje mladih ljudi u Rijeci završilo u bolnici s teškim povredama zbog spaljenog ždrela i želuca, a navodno u fabrici nisu dobro isprali cevi od kiseline za pranje, prenose hrvatski mediji.

Prema nezvaničnim informacijama, policija istražuje događaj koji se dogodio u jednom od riječkih kafića.

Foto: Društvene mreže

 

Foto: Društvene mreže

 

Rijeka Danas piše da su slučaj podseća na događaj iz maja meseca kada je Stanku Lakoviću nakon konzumiranja kisele vode u riječkom restoranu spržen jednjak.

Podećaju da je u maju ove godine bračni par iz Pule seo na ručak u restoranu te naručio kiselu vodu koja im je poslužena u flašicama. No, nakon što je Stanko Laković uzeo gutljaj vode, usledio je šokantan trenutak.

On je u razgovoru za hrvatsku RTL ispričao svoje iskustvo nakon što je popio samo gutljaj vode iz flašice.

- Čim sam stavio u usta, momentalno sam ispljunuo sve i meni su usta izgorela. I iz restorana su me nakon možda pola minute, minut poslali napolje - kazao je.

Zaposleni u restoranu su pozvali hitnu pomoć koja ga je odvela. Iako se prvo sumnjalo na alergijsku reakciju, lekari su utvrdili da je reč o trovanju.

Foto: Printskrin/RTL Danas

 

- Neko korozivno sredstvo, neka kiselina. Meni je par kapi prošlo dole po jednjaku i to mi je u suštini spalilo jednjak. Da sam popio više, ne bi me bilo - naveo je Laković.

Nije znao da objasni kako je hemikalija završila u bočici na njihovom stolu. Istakao je da se supruga vratila u restoran pošto je njega odvezla Hitna pomoć.

- Nisu hteli da joj daju ni bočicu ni čašu, već su iz frižidera izvadili drugu flašicu da bi mogla da slika šta je pio, koja vrsta pića. Kad je tražila račun, na računu je bilo samo meso koje smo naručili. Supruga je zvala policiju, policija nije htela da izađe na teren... - ispričao je Laković.

Vlasnik restorana je za RTL potvrdio da je jedan bračni par uz jelo naručio dve mineralne vode sa ukusom, ali nije znao da objasni zbog čega one nisu prikazane na računu koji im je izdat. Slučaj je završio na Opštinskom državnom tužilaštvu u Rijeci.

Laković je proveo sedam dana u bolnici, a zbog spaljenog jednjaka smršao je dvadeset kilograma. U početku je svakih sedam, a sada svakih 20 dana, išao na anesteziju i bužiranje, odnosno širenje jednjaka.

Oglasili se iz Kliničko-bolničkog centra Rijeka

Iz KBC Rijeka potvrdili su da je jedna osoba primljena u bolnicu ođel pod sumnjom na hemijsku povredu jednjaka

- NJeno medicinsko stanje je trenutno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci. Odmah tokom javljanja u Ustanovu i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijemu koja je prethodila hospitalizaciji izvršena je prijava nadležnim istražnim organima PU Primorsko-goranskoj - kažu iz KBC Rijeka.

Iz Ministarstva zdravlja kažu kako nisu nadležni u slučaju navodnog trovanja pićem s obzirom da je sanitarna inspekcija od 1. aprila 2019. u sastavu Državnog inspektorata i ista je nadležna za provođenje službenih kontrola.

Foto: Profimedia

 

- Piće se puni u Austriji te ju je priznalo njihovo nadležno telo - poručili su.

- Prema dostupnim informacijama slučaj trovanja vodom iz flašice koja je poslužena u ugostiteljskom objektu preuzeo je DORH i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a sanitarna inspekcija Državnog inspektorata uzela je uzorka predmetne vode radi utvrđivanja činjenica - kažu iz Ministarstva zdravlja.

Koka-kola potvrdila

Koka-kola Hrvatska priznala je da je tačna informacija da je trovanje čoveka u Rijeci, koji je hospitalizovan sa hemijskim povredama jednjaka, povezano sa bočicom mineralne vode "Romerquelle". Tvrde da je reč o izolovanom slučaju.

- Svesni smo izololovanog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle "Emotion  Blueberry Pomegranate Blueberry 330 ml". Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za saradnju sa svim nadležnim telima - navodi se u saopštenju Koka-Kola Hrvatske, a koje je preneo Tanjug.

Foto: Profimedia

 

Priča o otrovnoj vodi u Hrvatskoj krenula je na društvenim mrežama, a potom su se oglasili iz KBC Rijeka, odakle je potvrđeno da imaju pacijenta sa hemijskim oštećenjem na jednjaku, a potom i policija.

BONUS VIDEO: