Друштвене мреже и апликације за дописивање преплављене су узнемирујућим порукама о случају тровања киселом водом познатог светског произвођача пића.

Пише се да је двоје младих људи у Ријеци завршило у болници с тешким повредама због спаљеног ждрела и желуца, а наводно у фабрици нису добро испрали цеви од киселине за прање, преносе хрватски медији.

Према незваничним информацијама, полиција истражује догађај који се догодио у једном од ријечких кафића.

Фото: Друштвене мреже

 

Фото: Друштвене мреже

 

Ријека Данас пише да су случај подсећа на догађај из маја месеца када је Станку Лаковићу након конзумирања киселе воде у ријечком ресторану спржен једњак.

Подећају да је у мају ове године брачни пар из Пуле сео на ручак у ресторану те наручио киселу воду која им је послужена у флашицама. Но, након што је Станко Лаковић узео гутљај воде, уследио је шокантан тренутак.

Он је у разговору за хрватску РТЛ испричао своје искуство након што је попио само гутљај воде из флашице.

- Чим сам ставио у уста, моментално сам испљунуо све и мени су уста изгорела. И из ресторана су ме након можда пола минуте, минут послали напоље - казао је.

Запослени у ресторану су позвали хитну помоћ која га је одвела. Иако се прво сумњало на алергијску реакцију, лекари су утврдили да је реч о тровању.

Фото: Принтскрин/РТЛ Данас

 

- Неко корозивно средство, нека киселина. Мени је пар капи прошло доле по једњаку и то ми је у суштини спалило једњак. Да сам попио више, не би ме било - навео је Лаковић.

Није знао да објасни како је хемикалија завршила у бочици на њиховом столу. Истакао је да се супруга вратила у ресторан пошто је њега одвезла Хитна помоћ.

- Нису хтели да јој дају ни бочицу ни чашу, већ су из фрижидера извадили другу флашицу да би могла да слика шта је пио, која врста пића. Кад је тражила рачун, на рачуну је било само месо које смо наручили. Супруга је звала полицију, полиција није хтела да изађе на терен... - испричао је Лаковић.

Власник ресторана је за РТЛ потврдио да је један брачни пар уз јело наручио две минералне воде са укусом, али није знао да објасни због чега оне нису приказане на рачуну који им је издат. Случај је завршио на Општинском државном тужилаштву у Ријеци.

Лаковић је провео седам дана у болници, а због спаљеног једњака смршао је двадесет килограма. У почетку је сваких седам, а сада сваких 20 дана, ишао на анестезију и бужирање, односно ширење једњака.

Огласили се из Клиничко-болничког центра Ријека

Из КБЦ Ријека потврдили су да је једна особа примљена у болницу ођел под сумњом на хемијску повреду једњака

- Њено медицинско стање је тренутно стабилно те се настављају индицирани дијагностичко-терапијски поступци. Одмах током јављања у Установу и обраде у Обједињеном болничком хитном пријему која је претходила хоспитализацији извршена је пријава надлежним истражним органима ПУ Приморско-горанској - кажу из КБЦ Ријека.

Из Министарства здравља кажу како нису надлежни у случају наводног тровања пићем с обзиром да је санитарна инспекција од 1. априла 2019. у саставу Државног инспектората и иста је надлежна за провођење службених контрола.

Фото: Профимедиа

 

- Пиће се пуни у Аустрији те ју је признало њихово надлежно тело - поручили су.

- Према доступним информацијама случај тровања водом из флашице која је послужена у угоститељском објекту преузео је ДОРХ и Министарство унутрашњих послова, а санитарна инспекција Државног инспектората узела је узорка предметне воде ради утврђивања чињеница - кажу из Министарства здравља.

Кока-кола потврдила

Кока-кола Хрватска признала је да је тачна информација да је тровање човека у Ријеци, који је хоспитализован са хемијским повредама једњака, повезано са бочицом минералне воде "Romerquelle". Тврде да је реч о изолованом случају.

- Свесни смо изололованог случаја повезаног с једном стакленом бочицом Romerquelle "Emotion  Blueberry Pomegranate Блуеберрy 330 ml". Изражавамо нашу дубоку забринутост и надамо се брзом и потпуном опоравку особе укључене у овај случај. У потпуности смо отворени за сарадњу са свим надлежним телима - наводи се у саопштењу Кока-Кола Хрватске, а које је пренео Танјуг.

Фото: Профимедиа

 

Прича о отровној води у Хрватској кренула је на друштвеним мрежама, а потом су се огласили из КБЦ Ријека, одакле је потврђено да имају пацијента са хемијским оштећењем на једњаку, а потом и полиција.

БОНУС ВИДЕО: