Merima NJegomir je važila za jednu od najistaknutijih srpskih pevčica narodne muzike. Dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima su: Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi koju je ona dobila kao jedina pevačića narođe muzike.

Iako je u medijima kao bomba odjeknula vest da je legenda narodne muzike u lošem zdravstenom stanju, frontmen popularnog sastava "Legende" Zoran Dašić Daša ne krio zadovoljstvo i ponos što je njihova pesma u koju si uložili mnogo energije i nade, ipak ugledala svetlost dana.

- Izuzetno nas raduje ova saradnja, sa velikom pažnjom smo se dogovarali jer je Merima dokazana muzička legenda i veliki znalac. Verujem da će se publici pesma LJubav traje dopasti, barem onoliko koliko i nama, kao iskusnim muzičarima. Ovu baladu izdvaja i nesvakidašnje izvođenje – Merima NJegomir, inače mecosopran kompoziciju je otpevala, možda i prvi put u karijeri, glasovno niže, u altu. Prihvatila je tu moju ideju i u duetu sa našim pevačem, Nikolom Zekićem, dobili smo izuzetan vokalni spoj - govorio je pred promociju pomenutog dueta frontmen „Legendi“ Zoran Dašić Daša.

„Velika mi je čast što sam snimio duet, podelio binu i izveo pesmu sa takvim muzičkim autoritetom i legendom kakva je Merima NJegomir. Imao sam neku svoju ideju kako da otpevam deo koji ja izvodim ali sam pitao i nju za savet. Kad mi je predstavila svoje viđenje, odmah sam ga prihvatio i otpevao po njenim instrukcijama. Ova saradnja je bila i za mene lično, kao pevača, od izuzetnog značaja i ponavljam, pre svega – velika čast, a i mnogo sam naučio od Merime. Premijerno smo ovu ovu pesmu izveli letos u Sokobanji, publika je odlično regovaa i već tada smo osetili da smo zajedno napravili nešto zaista kvalitetno i vredno, što će trajati“, naveo je tada pevač grupe „Legende“ Nikola Zekić.

Merima NJegomir je bila prva od svih pevača narodne muzike koja je održala koncert na Kolarcu.

Otpevala je čuvene hitove, koje nikad : Ivanova korita, Ruzmarin, Zbog tebe, Što je lepo kad se neko voli, Opilo nas vino, Da nije ljubavi tvoje, Pamtim još, Kad zaškripi kapija, Zelene su oči tvoje, Mezimica…

Osim komponovanih, njen repertoar čine i izvorne pesme šumadijskog, vranjanskog, crnogorskog i kosovskog melosa, sevdalinke, starogradske pesme, ruske pesme i romanse, kao i pesme na dvadeset stranih jezika, među kojima i na kineskom, hebrejskom, grčkom, italijanskom, mađarskom.

(RTS)