Мeрима Његомир је важила за једну од најистакнутијих српских певчица народне музике. Добитница је великог броја признања, међу којима су: Вукова награда за допринос српској култури коју је она добила као једина певачића нарође музике.

Иако је у медијима као бомба одјекнула вест да је легенда народне музике у лошем здравстеном стању, фронтмен популарног састава "Легенде" Зоран Дашић Даша не крио задовољство и понос што је њихова песма у коју си уложили много енергије и наде, ипак угледала светлост дана.

- Изузетно нас радује ова сарадња, са великом пажњом смо се договарали јер је Мерима доказана музичка легенда и велики зналац. Верујем да ће се публици песма Љубав траје допасти, барем онолико колико и нама, као искусним музичарима. Ову баладу издваја и несвакидашње извођење – Мерима Његомир, иначе мецосопран композицију је отпевала, можда и први пут у каријери, гласовно ниже, у алту. Прихватила је ту моју идеју и у дуету са нашим певачем, Николом Зекићем, добили смо изузетан вокални спој - говорио је пред промоцију поменутог дуета фронтмен „Легенди“ Зоран Дашић Даша.

„Велика ми је част што сам снимио дует, поделио бину и извео песму са таквим музичким ауторитетом и легендом каква је Мерима Његомир. Имао сам неку своју идеју како да отпевам део који ја изводим али сам питао и њу за савет. Кад ми је представила своје виђење, одмах сам га прихватио и отпевао по њеним инструкцијама. Ова сарадња је била и за мене лично, као певача, од изузетног значаја и понављам, пре свега – велика част, а и много сам научио од Мериме. Премијерно смо ову ову песму извели летос у Сокобањи, публика је одлично реговаа и већ тада смо осетили да смо заједно направили нешто заиста квалитетно и вредно, што ће трајати“, навео је тада певач групе „Легенде“ Никола Зекић.

Мерима Његомир је била прва од свих певача народне музике која је одржала концерт на Коларцу.

Отпевала је чувене хитове, које никад : Иванова корита, Рузмарин, Због тебе, Што је лепо кад се неко воли, Опило нас вино, Да није љубави твоје, Памтим још, Кад зашкрипи капија, Зелене су очи твоје, Мезимица…

Осим компонованих, њен репертоар чине и изворне песме шумадијског, врањанског, црногорског и косовског мелоса, севдалинке, староградске песме, руске песме и романсе, као и песме на двадесет страних језика, међу којима и на кинеском, хебрејском, грчком, италијанском, мађарском.

(РТС)