Dragoljub M. (65) iz okoline Niša pravosnažno je osuđen u Višem sudu u Nišu na 15 godina zatvora zbog obljube dve maloletnice stare 13 i 14 godina i polnog uznemiravanja jedne dvanaestogodišnje devojčice.

U toku istrage branio se sramno - da nije znao da je polni odnos sa decom zabranjen i kažnjiv.

On je u toku postupka menjao odbranu pravdajući se da je polno nemoćan jer nema obe noge, a na suđenju pokušao da sve negira. Ipak, Viši sud u Nišu utvrdio da je kriv i osudio ga na 15 godina zatvora. Apelacioni sud u Nišu odbio je žalbu njegovog branioca tako da je presuda postala i pravosnažna.

Podnetom žalbom odbrane ukazivalo se na navodno pogrešno utvrđeno činjenično stanje, te kako je optuženi oglašen krivim za obljubu sa decom na osnovu “nesaglasnih i tendencioznih iskaza” oštećenih devojčica, na osnovu “navodnog priznanja optuženog u istrazi koje u suštinski to nije” i dokazima koji “nemaju potrebnu vrednost” s obzirom na to da on “nije polno sposoban” zbog ozbiljno narušenog i zdravlja i telesnog invaliditeta. No, Apelacioni sud u Nišu je utvrdio da se žalbom ne ističu nove činjenice koje nisu razmatrane u prvostepenom postupku a koje bi dovele u sumnju validnost utvrđenog činjeničnog stanja.

Po nalazu ovog suda iskazi oštećenih devojčica, rođenih 2007. i 2008.godine, su “pravilno, sistematično i sveobuhvatno ocenjeni”, a potvrda validnosti njihovih svedočenja su i rezultati psihološkog ispitivanja koji su pokazali da nije bilo indikatora sklonosti laganju i manipulaciji istinom.

- Prvostepena presuda se ne zasniva isključivo na iskazima oštećenih. Naprotiv, i sam optuženi je prilikom iznošenje odbrane kod javnog tužioca detaljno opisao sve okolnosti pod kojima je uspostavio specifičan seksualni odnos najpre sa jednom a potom i sa drugom oštećenom. Takođe, nije negirao da je znao da se radi o devojčicama koje idu u peti i šesti razred osnovne škole. Imajući u vidu sve navedeno, potpuno je nerealno neprihvatljivo i dato sa namerom umanjenja krivice, njegovo objašnjenje da nije znao da je seksualni odnos sa decom zabranjen i kažnjiv - navodi se u presudi Apelacionog suda u Nišu. U presudi se ističe da je prvostepeni sud, imajući u vidu dokazne rezultate, prihvatio odbranu optuženog iz istražnog postupka.

Menjao odbranu

- Činjenica da je optuženi tokom krivičnog postupka menjao način svoje odbrane - od priznanja do prilagođavanja sadržini prikupljenih dokaza, potom se branio ćutanjem da bi u završnoj reči negirao bilo kakav seksualni odnos sa devojčicama - očigledni su i realni pokazatelji polne sposobnosti optuženog ali i izrazite sklonosti ka manipulativnom ponašanju što je uostalom i sadržano u mišljenjima veštaka sudske medicine i neuropsihijatra koje prvostepeni sud osnovano uzima za osnov utvrđenog činjeničnog stanja – ističe se u presudi.

Slao deci eksplicitne poruke

Navedenu manipulativnost u odnosu prema devojčicama optuženi je po oceni suda iskazao i u slučaju treće oštećene devojčice koju je uznemiravao slanjem SMS poruka seksualne konotacije, a što je ona i potvrdila istražnim organima, ali je za razliku od druge dve devojčice uznemiravanje prijavila majci koja je alarmirala policiju.

Uništio telefon

- U navedenom kontekstu treba ceniti i uništavanje telefona od strane optuženog sve zarad sprečavanja da se izvrši uvid u SMS poruke koje slao maloletnim devojčicama koje sadrže ne samo obećanja već i pretnje zlom i nesrećom, što je imajući u vidu starosnu dob oštećenih i te kako prevagnulo u njihovom ponašanju i pristajanju na odnose sa optuženim, invalidom bez obe noge starosti 63 godine – stoji u presudi.

Apelacioni sud nije imao dilemu oko toga da li je prvostepeni sud pravilno utvrdio činjenično stanje.

- Imajući u vidu da su sve sporne a odlučne činjenice pravilno i potpuno utvrđene prvostepeni sud je pravilno primenio krivični zakon kada je našao da je optužen D.M. iznetim protivpravnim postupanjem ostvario subjektivno i objektivno obeležja dva produžena krivična dela obljuba sa detetom u sticaju sa krivičnim delom polno uznemiravanje. Prvostepeni sud je o primeni krivičnog zakona izneo potpune i jasne razloge – zaključuje se u rešenju Apelacionog suda u Nišu.

Plašio ih vradžbinama

Dragoljub je u selu bio poznat kao “vidovnjak” što je on zloupotrebio da zastraši devojčice.

- Devojčicama je govorio da ako ga ne slušaju i ne rade sve što kaže, da će im umreti roditelji, jer on zna vradžbine kojima to može da učini. Deci bi pričao da ne smeju nikome da govore ništa o tome šta se dešava u njegovoj kući. Klupko je počelo da se odmotava kada se jedna devojčica poverila – ispričao je naš izvor posle hapšenja Dragoljuba M.

U selu koje se nalazi na periferiji Niša, na oko šest kilometara, meštani nisu imali nimalo lepe reči za Dragoljuba. Oni su ispričali da je i ranije uznemiravao decu u selu. Jedina koja ga je branila bila je njegova žena.

(Blic)

BONUS VIDEO: