Драгољуб М. (65) из околине Ниша правоснажно је осуђен у Вишем суду у Нишу на 15 година затвора због обљубе две малолетнице старе 13 и 14 година и полног узнемиравања једне дванаестогодишње девојчице.

У току истраге бранио се срамно - да није знао да је полни однос са децом забрањен и кажњив.

Он је у току поступка мењао одбрану правдајући се да је полно немоћан јер нема обе ноге, а на суђењу покушао да све негира. Ипак, Виши суд у Нишу утврдио да је крив и осудио га на 15 година затвора. Апелациони суд у Нишу одбио је жалбу његовог браниоца тако да је пресуда постала и правоснажна.

Поднетом жалбом одбране указивало се на наводно погрешно утврђено чињенично стање, те како је оптужени оглашен кривим за обљубу са децом на основу “несагласних и тенденциозних исказа” оштећених девојчица, на основу “наводног признања оптуженог у истрази које у суштински то није” и доказима који “немају потребну вредност” с обзиром на то да он “није полно способан” због озбиљно нарушеног и здравља и телесног инвалидитета. Но, Апелациони суд у Нишу је утврдио да се жалбом не истичу нове чињенице које нису разматране у првостепеном поступку а које би довеле у сумњу валидност утврђеног чињеничног стања.

По налазу овог суда искази оштећених девојчица, рођених 2007. и 2008.године, су “правилно, систематично и свеобухватно оцењени”, а потврда валидности њихових сведочења су и резултати психолошког испитивања који су показали да није било индикатора склоности лагању и манипулацији истином.

- Првостепена пресуда се не заснива искључиво на исказима оштећених. Напротив, и сам оптужени је приликом изношење одбране код јавног тужиоца детаљно описао све околности под којима је успоставио специфичан сексуални однос најпре са једном а потом и са другом оштећеном. Такође, није негирао да је знао да се ради о девојчицама које иду у пети и шести разред основне школе. Имајући у виду све наведено, потпуно је нереално неприхватљиво и дато са намером умањења кривице, његово објашњење да није знао да је сексуални однос са децом забрањен и кажњив - наводи се у пресуди Апелационог суда у Нишу. У пресуди се истиче да је првостепени суд, имајући у виду доказне резултате, прихватио одбрану оптуженог из истражног поступка.

Мењао одбрану

- Чињеница да је оптужени током кривичног поступка мењао начин своје одбране - од признања до прилагођавања садржини прикупљених доказа, потом се бранио ћутањем да би у завршној речи негирао било какав сексуални однос са девојчицама - очигледни су и реални показатељи полне способности оптуженог али и изразите склоности ка манипулативном понашању што је уосталом и садржано у мишљењима вештака судске медицине и неуропсихијатра које првостепени суд основано узима за основ утврђеног чињеничног стања – истиче се у пресуди.

Слао деци експлицитне поруке

Наведену манипулативност у односу према девојчицама оптужени је по оцени суда исказао и у случају треће оштећене девојчице коју је узнемиравао слањем СМС порука сексуалне конотације, а што је она и потврдила истражним органима, али је за разлику од друге две девојчице узнемиравање пријавила мајци која је алармирала полицију.

Уништио телефон

- У наведеном контексту треба ценити и уништавање телефона од стране оптуженог све зарад спречавања да се изврши увид у СМС поруке које слао малолетним девојчицама које садрже не само обећања већ и претње злом и несрећом, што је имајући у виду старосну доб оштећених и те како превагнуло у њиховом понашању и пристајању на односе са оптуженим, инвалидом без обе ноге старости 63 године – стоји у пресуди.

Апелациони суд није имао дилему око тога да ли је првостепени суд правилно утврдио чињенично стање.

- Имајући у виду да су све спорне а одлучне чињенице правилно и потпуно утврђене првостепени суд је правилно применио кривични закон када је нашао да је оптужен Д.М. изнетим противправним поступањем остварио субјективно и објективно обележја два продужена кривична дела обљуба са дететом у стицају са кривичним делом полно узнемиравање. Првостепени суд је о примени кривичног закона изнео потпуне и јасне разлоге – закључује се у решењу Апелационог суда у Нишу.

Плашио их враџбинама

Драгољуб је у селу био познат као “видовњак” што је он злоупотребио да застраши девојчице.

- Девојчицама је говорио да ако га не слушају и не раде све што каже, да ће им умрети родитељи, јер он зна враџбине којима то може да учини. Деци би причао да не смеју никоме да говоре ништа о томе шта се дешава у његовој кући. Клупко је почело да се одмотава када се једна девојчица поверила – испричао је наш извор после хапшења Драгољуба М.

У селу које се налази на периферији Ниша, на око шест километара, мештани нису имали нимало лепе речи за Драгољуба. Они су испричали да је и раније узнемиравао децу у селу. Једина која га је бранила била је његова жена.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: