Nedžmin Ambešković je najpoznatiji strongmen iz Bosne i Hercegovine. Ovaj 33-godišnjak rođen u BIH odrastao je u Švedskoj gde je izbegao sa porodicom tokom građanskog rata u Jugoslaviji, a sada je jedan od najsnažnijih ljudi na planeti. Sa 190 centimetara ima preko 160 kiograma i lični rekord na mrtvom dizanju mu je 453 kilograma. 

Gostujući u "Podkast inkubatoru" dotakao se i nedavne posete Beogradu i komentara na društvenim mrežama. Navodno je bilo onih koji smatraju da je srbomrzac! Na pitanje da li smatra da smo iz rata koji se dešavao devedesetih godina nešto naučili odgovorio je: 

- Individualno je, moram to da kažem. Kada vidim neke ljude kako se ponašaju vidim da nisu naučili, kada vidim neke druge vidim da jesu naučili. Ja se nadam da se to nikada više neće ponoviti. Video sam negde posle mog gostovanja u Beogradu nekoliko komentara gde piše da sam ja srbomrzac i tako dalje - počeo je Ambešković. 

Ipak, kao ratno siroče i sin čoveka koji je ubijen tokom rata u borbama oko Vlasenice priznaje da mu nije svejedno i da gaji negativna osećanja. 

- Ja sam rekao da generalno ne mrzim Srbe ni nikoga, ali je prirodno i najnormalnije i ja ću sto puta reći da se tako osećam je da mrzim onoga ko mi je ubio oca. To su bili Srbi, neki iz Vlasenice. Ja ne znam tačno ko, ali ko jeste ja ga mrzim, ja bih mu srce iščupao! Što mislim da je i normalno osećanje jer se ja ceo život patim zbog tih ljudi. Nemam oca, ne sećam se oca, kada sam imao dve godine ubili su ga. Nismo mu našli telo, negde su ga vukovi pojeli. Kako ja da kažem da ih volim? Ne mrzim, opet kažem. Da mrzim ne bih otišao u taj Beograd - poručio je on.

Na komentare da je "ratnohuškač" odgovara tvrdnjom da je on zbog rata patio i da mu je i više nego jasno šta je rat i šta to nosi. Ništa lepo...

- Kažu meni kao ratnohuškač. Kažem ja: "Brate moj ja sam se patio zbog toga, zbog rata, a ti nisi pa mi to pišeš." Ko je osetio rat i najmanje, a ne na svojoj koži nikad ga ne bi poželeo. Ništa u tome lepo nema. Tu sirotinja gine, nije nijedan sin političara poginuo nikada. Ja se nadam da ćemo mi, omladina i još mlađi od mene probati da tu situaciju promeni. Jer vidi, kada odete da živite u inostanstvu, vi se družite sa njima. To je isto govorno područje, nije bitno odakle si. Odmah sve nestane, ti odmah voliš tog čoveka, samo nek je isti jezik. Ne možeš ti da voliš Šveđanina kao nekog Balkanca - završio je Ambešković. 

BONUS VIDEO:

(Mondo)