Неџмин Амбешковић је најпознатији стронгмен из Босне и Херцеговине. Овај 33-годишњак рођен у БИХ одрастао је у Шведској где је избегао са породицом током грађанског рата у Југославији, а сада је један од најснажнијих људи на планети. Са 190 центиметара има преко 160 киограма и лични рекорд на мртвом дизању му је 453 килограма. 

Гостујући у "Подкаст инкубатору" дотакао се и недавне посете Београду и коментара на друштвеним мрежама. Наводно је било оних који сматрају да је србомрзац! На питање да ли сматра да смо из рата који се дешавао деведесетих година нешто научили одговорио је: 

- Индивидуално је, морам то да кажем. Када видим неке људе како се понашају видим да нису научили, када видим неке друге видим да јесу научили. Ја се надам да се то никада више неће поновити. Видео сам негде после мог гостовања у Београду неколико коментара где пише да сам ја србомрзац и тако даље - почео је Амбешковић. 

Ипак, као ратно сироче и син човека који је убијен током рата у борбама око Власенице признаје да му није свеједно и да гаји негативна осећања. 

- Ја сам рекао да генерално не мрзим Србе ни никога, али је природно и најнормалније и ја ћу сто пута рећи да се тако осећам је да мрзим онога ко ми је убио оца. То су били Срби, неки из Власенице. Ја не знам тачно ко, али ко јесте ја га мрзим, ја бих му срце ишчупао! Што мислим да је и нормално осећање јер се ја цео живот патим због тих људи. Немам оца, не сећам се оца, када сам имао две године убили су га. Нисмо му нашли тело, негде су га вукови појели. Како ја да кажем да их волим? Не мрзим, опет кажем. Да мрзим не бих отишао у тај Београд - поручио је он.

На коментаре да је "ратнохушкач" одговара тврдњом да је он због рата патио и да му је и више него јасно шта је рат и шта то носи. Ништа лепо...

- Кажу мени као ратнохушкач. Кажем ја: "Брате мој ја сам се патио због тога, због рата, а ти ниси па ми то пишеш." Ко је осетио рат и најмање, а не на својој кожи никад га не би пожелео. Ништа у томе лепо нема. Ту сиротиња гине, није ниједан син политичара погинуо никада. Ја се надам да ћемо ми, омладина и још млађи од мене пробати да ту ситуацију промени. Јер види, када одете да живите у иностанству, ви се дружите са њима. То је исто говорно подручје, није битно одакле си. Одмах све нестане, ти одмах волиш тог човека, само нек је исти језик. Не можеш ти да волиш Швеђанина као неког Балканца - завршио је Амбешковић. 

БОНУС ВИДЕО:

(Мондо)