Komanda IDF tvrdi da su mete bile i ostale podzemna skloništa Hamasa, a tokom protekle noći pogođeno je oko 150 podzemnih lokacija na severu Gaze.

Istovremeno, ciljanim udarom uništena je zgrada u kojoj se nalazila oprema jedinog internet provajdera i mobilnog operatera u Gazi. Sada su svi stanovnici enklave, zaposleni u međunarodnim humanitarnim organizacijama, uključujući Crveni polumesec, i strani novinari, ostali bez komunikacije kako unutar sektora tako i sa spoljnim svetom.

Retki izveštaji poslati putem satelitskih komunikacija objavljuju se na mreži i na TV kanalima.

Svaka strana vojne konfrontacije na Bliskom istoku na svoj način pokriva događaje u pojasu Gaze. Izraelska komanda zvanično negira početak kopnene operacije velikih razmera u Gazi, potvrđujući samo izvođenje još jedne oklopne racije na severu enklave sinoć.

Detalji operacije nisu saopšteni, a predstavnik izraelskih odbrambenih snaga, brigadni general Danijel Hagiri, samo je potvrdio da je operacija izvedena.

Na sajtu IDF se javlja da su izraelske vazduhoplovne snage ubile komandanta pomorske brigade Hamasa Rathaba Abu Zehibana. Ranije su stigle informacije o uništenju šefa vazdušne kampanje Hamasa (Vazduhoplovnih snaga) Azama Abu Rahbua, koji je bio odgovoran za upravljanje sistemima bespilotnih letelica.

Pored toga, tokom noći, “pomorske snage su napale ciljeve koje koristi teroristička organizacija Hamas, uključujući osmatračnice, mesta za lansiranje protiv tenkovskih projektila i vojnu instalaciju, kao i ostala i pomagala kopnenim snagama”, navodi se u saopštenju IDF.

Rezultate noćne operacije izraelske vojske detaljnije pokriva telegram kanal šiitske grupe Hezbolah, koja blisko sarađuje sa Hamasom. Prema njima, ispostavilo se da su, uprkos masivnom bombardovanju i granatiranju, palestinski militanti bili u stanju da pruže žestok otpor Izraelcima.

Navodi se da su trupe IDF koje su ulazile u Gazu iz tri pravca pale u unapred pripremljene zasede. Za napad na izraelska oklopna vozila, Hamas je koristio ruske protivtenkovske sisteme Kornet i ručne bacače granata sopstvenog dizajna Jasin.

Kao rezultat toga, pošto je pretrpela gubitke u ljudstvu i opremi, izraelska vojska se povukla. Za evakuaciju ranjenih korišćeni su helikopteri. Katarski TV kanal Al-DŽazira javlja da su izraelske snage u noćnom napadu izgubile pedesetak vojnika, još 25 ranjenih, ali i 21 oklopno vozilo, uključujući tenkove. TV kanal ne navodi izvore ovih podataka, što bi moglo izazvati sumnju u njihovu istinitost, posebno u pogledu broja oštećenih oklopnih vozila.

Dan ranije, Hamas je objavio saopštenje u kojem poziva na opštu mobilizaciju stanovnika Zapadne obale, okupiranog Jerusalima i palestinskih teritorija unutar granica iz 1948. godine, kao i Palestinaca u inostranstvu, da podrže Gazu i zaustave izraelski genocid u enklavi.

Sudeći po onome što se dešava na ulicama glavnih gradova na Zapadu i na Bliskom istoku, ovaj poziv čuli su mnogi.

(oruzjeonline.com)

BONUS VIDEO: