Команда ИДФ тврди да су мете биле и остале подземна склоништа Хамаса, а током протекле ноћи погођено је око 150 подземних локација на северу Газе.

Истовремено, циљаним ударом уништена је зграда у којој се налазила опрема јединог интернет провајдера и мобилног оператера у Гази. Сада су сви становници енклаве, запослени у међународним хуманитарним организацијама, укључујући Црвени полумесец, и страни новинари, остали без комуникације како унутар сектора тако и са спољним светом.

Ретки извештаји послати путем сателитских комуникација објављују се на мрежи и на ТВ каналима.

Свака страна војне конфронтације на Блиском истоку на свој начин покрива догађаје у појасу Газе. Израелска команда званично негира почетак копнене операције великих размера у Гази, потврђујући само извођење још једне оклопне рације на северу енклаве синоћ.

Детаљи операције нису саопштени, а представник израелских одбрамбених снага, бригадни генерал Данијел Хагири, само је потврдио да је операција изведена.

На сајту ИДФ се јавља да су израелске ваздухопловне снаге убиле команданта поморске бригаде Хамаса Ратхаба Абу Зехибана. Раније су стигле информације о уништењу шефа ваздушне кампање Хамаса (Ваздухопловних снага) Азама Абу Рахбуа, који је био одговоран за управљање системима беспилотних летелица.

Поред тога, током ноћи, “поморске снаге су напале циљеве које користи терористичка организација Хамас, укључујући осматрачнице, места за лансирање против тенковских пројектила и војну инсталацију, као и остала и помагала копненим снагама”, наводи се у саопштењу ИДФ.

Резултате ноћне операције израелске војске детаљније покрива телеграм канал шиитске групе Хезболах, која блиско сарађује са Хамасом. Према њима, испоставило се да су, упркос масивном бомбардовању и гранатирању, палестински милитанти били у стању да пруже жесток отпор Израелцима.

Наводи се да су трупе ИДФ које су улазиле у Газу из три правца пале у унапред припремљене заседе. За напад на израелска оклопна возила, Хамас је користио руске противтенковске системе Корнет и ручне бацаче граната сопственог дизајна Јасин.

Као резултат тога, пошто је претрпела губитке у људству и опреми, израелска војска се повукла. За евакуацију рањених коришћени су хеликоптери. Катарски ТВ канал Ал-Џазира јавља да су израелске снаге у ноћном нападу изгубиле педесетак војника, још 25 рањених, али и 21 оклопно возило, укључујући тенкове. ТВ канал не наводи изворе ових података, што би могло изазвати сумњу у њихову истинитост, посебно у погледу броја оштећених оклопних возила.

Дан раније, Хамас је објавио саопштење у којем позива на општу мобилизацију становника Западне обале, окупираног Јерусалима и палестинских територија унутар граница из 1948. године, као и Палестинаца у иностранству, да подрже Газу и зауставе израелски геноцид у енклави.

Судећи по ономе што се дешава на улицама главних градова на Западу и на Блиском истоку, овај позив чули су многи.

(орузјеонлине.цом)

БОНУС ВИДЕО: