Ako rernu napunite loncima i limovima za pečenje, rizikujete da oštetite njenu unutrašnjost, koja su obložena materijalima potrebnim za ravnomernu raspodelu toplote. Stoga, kako biste izbegli rizik od nepovratnog oštećenja rerne trebalo bi odmah da je oslobodite od posuđa koje čuvate unutra.

Oštećenje unutrašnjosti rerne takođe nosi rizik od ugrožavanja kvaliteta hrane koju ćete pripremati u njoj. Sitne čestice ovih materijala mogle bi da završe u hrani tokom pečenja, te se mogu kontaminirati, čineći obrok nejestivim.

Foto: Profimedia

 

Većina vatrostalnih posuda i lonaca ima unutrašnji premaz koji, ako je oštećen, ugrožava sigurnost hrane koja se u njima sprema. Odlaganje nekoliko vatrostalnih posuda i lonaca jednog u druge, kako bi svi stali u rernu, može da dovede do ogrebotina posuđa i oštećenja ovog premaza.

Rizici od ove pogrešne prakse povećavaju se ako u rernu stavljate i posuđe poput noževa i hvataljki. Poslednji rizik odnosi se na mogućnost da zaboravite na posuđe u rerni i uključite je, možda prethodno i zagrete, a da ne otklonite sve što je unutra.

BONUS VIDEO: