Ispitanici su upozoreni da iako se pomfrit smatra nezdravim, prekomerna konzumacija krompira u bilo kom obliku može negativno da utiče na zdravlje. Studija, objavljena u časopisu BMJ, prva je koja je identifikovala krompir kao ključni izvor hipertenzije.

Istraživači iz Bostona otkrili su vezu između veće konzumacije pečenog, kuvanog, pire krompira i pomfrita i povećanog rizika od hipertenzije. Ovom riziku su posebno izložene žene, iako su oba pola pokazala povećanu osetljivost na problem.

Ovi nalazi postavljaju pitanja o standardnim preporukama za ishranu koje promovišu unos skrobnih ugljenih hidrata, uključujući krompir, kao deo uravnotežene ishrane. Stručnjaci ističu da bi zamena krompira povrćem bez skroba mogla biti korisna za održavanje zdravlja.

Foto: Profimedia

 

Zanimljivo je da istraživači nisu pronašli povezanost između konzumiranja čipsa i povećanog rizika od visokog krvnog pritiska, iako nisu analizirali unos soli, što takođe može igrati ulogu u ovom kontekstu.

Krompir je problematičan zbog visokog glikemijskog opterećenja, posebno kada se kuva. Visok nivo šećera u krvi nakon konzumiranja namirnica sa visokim glikemijskim opterećenjem povezan je sa oštećenjem endotela, oksidativnim stresom i inflamatornim procesima, koji su ključni mehanizmi za razvoj hipertenzije prema istraživanju objavljenom u BMJ.

Iako naučnici ne tvrde da je krompir direktan uzrok visokog krvnog pritiska, otkrili su da veća dugotrajna konzumacija pečenog, kuvanog, pire krompira i pomfrita značajno povećava rizik od hipertenzije, posebno kod žena. Istraživanje je sprovedeno na više od 187 hiljada muškaraca i žena u SAD, upoređujući zdravlje onih koji su jeli krompir četiri ili više puta nedeljno sa onima koji su to činili samo jednom mesečno. Rezultati su pokazali da je redovna konzumacija krompira povezana sa većim rizikom od hipertenzije.

BONUS VIDEO: