Испитаници су упозорени да иако се помфрит сматра нездравим, прекомерна конзумација кромпира у било ком облику може негативно да утиче на здравље. Студија, објављена у часопису БМЈ, прва је која је идентификовала кромпир као кључни извор хипертензије.

Истраживачи из Бостона открили су везу између веће конзумације печеног, куваног, пире кромпира и помфрита и повећаног ризика од хипертензије. Овом ризику су посебно изложене жене, иако су оба пола показала повећану осетљивост на проблем.

Ови налази постављају питања о стандардним препорукама за исхрану које промовишу унос скробних угљених хидрата, укључујући кромпир, као део уравнотежене исхране. Стручњаци истичу да би замена кромпира поврћем без скроба могла бити корисна за одржавање здравља.

Фото: Профимедиа

 

Занимљиво је да истраживачи нису пронашли повезаност између конзумирања чипса и повећаног ризика од високог крвног притиска, иако нису анализирали унос соли, што такође може играти улогу у овом контексту.

Кромпир је проблематичан због високог гликемијског оптерећења, посебно када се кува. Висок ниво шећера у крви након конзумирања намирница са високим гликемијским оптерећењем повезан је са оштећењем ендотела, оксидативним стресом и инфламаторним процесима, који су кључни механизми за развој хипертензије према истраживању објављеном у БМЈ.

Иако научници не тврде да је кромпир директан узрок високог крвног притиска, открили су да већа дуготрајна конзумација печеног, куваног, пире кромпира и помфрита значајно повећава ризик од хипертензије, посебно код жена. Истраживање је спроведено на више од 187 хиљада мушкараца и жена у САД, упоређујући здравље оних који су јели кромпир четири или више пута недељно са онима који су то чинили само једном месечно. Резултати су показали да је редовна конзумација кромпира повезана са већим ризиком од хипертензије.

БОНУС ВИДЕО: