Petrović je bio član Amaterskog pozorišta "Đorđe Damjanov Đekša" iz Jaše Tomića i pohvaljen je za glumačko ostvarenje u ulozi Murge drota u predstavi "Balada o Pišonji i Žugi (zbogom žohari)" na Festivalu tradicionalnih pozorišnih formi Vojvodine 2012. godine.

Nebojšini drugari sa klupa na Trifkovićevom trgu, gde je poslednjih meseci najviše provodio vreme, kažu da je on bio dobar i staložen čovek, koji se sticajem okolnosti našao bez krova nad glavom.

- Većinu vremena je provodio ovde na klupicama i spavao. Sigurno je to da se smrzao ali ne verujemo da je to primaran uzrok smrti, jer je bio i bolestan. Mučio ga je pankreas. Možda je i zbog bolesti umro. Lečio se i u bolnici i izgleda mu to nije pomoglo. U subotu smo sedeli ovde i on je baš dugo ležao na klupici. Kolega je otišao da proveri da li je živ. Nažalost nije disao. Pozvali smo odmah policiju – kaže jedan od dvojice prijatelja pokojnog Nebojše.

Foto: Fejsbuk printskrin/Nebojša Petrović

 

Kako dodaju, Nebojša je većinu života proveo radeći kao konobar, iako je imao umetničku dušu koju je ispoljavao u svirkama na gitari i glumom u amaterskim ansamblima. Kada se od žene razveo, pretpostavljaju zbog alkohola, sve je krenulo nizbrdo. Preselio se u Novi Sad u nadi da će početi nov život ali se nije snašao. Sin koji ovde živi ga je često obilazio i nudio mu pomoć koju je on odbijao. Jedno vreme je živeo sa prijateljem u Sremskim Karlovcima, ali se pre koji mesec preselio u Novi Sad shvativši da ovde može da zaradi koji dinar i smestio se sa par prijatelja u jednu napuštenu kuću u centru grada.

- Bio je alkoholičar i to nije sporno, ali nikada nije bio svadljiv ili ekscesan. U poslednjih par dana je odbijao alkohol što nam je bilo čudno i skoro je stalno spavao. Pio je samo vode i to što bi popio odmah bi povratio. Savetovali smo mu da ode kod lekara, ali džaba. Nije hteo da nas posluša. Govorio je da će sve biti dobro i da je to nešto trenutno. Nažalost, ispostavilo se da je bilo kobno – priča Nebojšin prijatelj.

Foto: Fejsbuk printskrin/Nebojša Petrović

 

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Blic, na telu nije bilo vidljivih tragova nasilja tako da se ne zna tačan uzrok smrti Nebojše Petrovića, a više detalja biće poznato posle obdukcije. Prema rečima nadležnih, Nebojša je preminuo verovatno zbog bolesti, a da su hladno vreme, neuslovan život i druge poteškoće sa kojima se susretao dovele do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja i fatalnog ishoda.

Vest o smrti Nebojše Petrovića prvu je prenela "Kuhinja solidarnosti" Novi Sad čiji je pokojni Petrović bio korisnik nekoliko meseci. Đorđe Majstorović iz "Kuhinje solidarnosti" kaže da su rešili tu vest da podele sa javnošću zato što mediji retko izveštavaju o ovako tragičnim smrtima pogotovo kada one nisu nasilne.

- Nebojša je preminuo na klupi u centru grada i to bi prošlo neopaženo a nama je želja da te ljude učinimo vidljivim i da apelujemo na sugrađane da obrate pažnju na njih, da imaju više razumevanja za ljude koji su na ulici jer ne znaju kakva ih je muka na to naterala i da probaju da im pomognu ukoliko mogu. Takođe, želja nam je i da institucije više obrate pažnju na beskućnike i da se pozabave ovom temom kako bi im obezbedili adekvatan smeštaj i minimalne uslove za iole normalan život ili barem preživljavanje. Mi kuvamo između 80 i 90 obroka nedeljno i pokušavamo da pomognemo koliko možemo. Bilo bi dobro kada bi svako barem probao da pomogne tim ljudima – zaključio je Majstorović.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".