Петровић је био члан Аматерског позоришта "Ђорђе Дамјанов Ђекша" из Јаше Томића и похваљен је за глумачко остварење у улози Мурге дрота у представи "Балада о Пишоњи и Жуги (збогом жохари)" на Фестивалу традиционалних позоришних форми Војводине 2012. године.

Небојшини другари са клупа на Трифковићевом тргу, где је последњих месеци највише проводио време, кажу да је он био добар и сталожен човек, који се стицајем околности нашао без крова над главом.

- Већину времена је проводио овде на клупицама и спавао. Сигурно је то да се смрзао али не верујемо да је то примаран узрок смрти, јер је био и болестан. Мучио га је панкреас. Можда је и због болести умро. Лечио се и у болници и изгледа му то није помогло. У суботу смо седели овде и он је баш дуго лежао на клупици. Колега је отишао да провери да ли је жив. Нажалост није дисао. Позвали смо одмах полицију – каже један од двојице пријатеља покојног Небојше.

Фото: Фејсбук принтскрин/Небојша Петровић

 

Како додају, Небојша је већину живота провео радећи као конобар, иако је имао уметничку душу коју је испољавао у свиркама на гитари и глумом у аматерским ансамблима. Када се од жене развео, претпостављају због алкохола, све је кренуло низбрдо. Преселио се у Нови Сад у нади да ће почети нов живот али се није снашао. Син који овде живи га је често обилазио и нудио му помоћ коју је он одбијао. Једно време је живео са пријатељем у Сремским Карловцима, али се пре који месец преселио у Нови Сад схвативши да овде може да заради који динар и сместио се са пар пријатеља у једну напуштену кућу у центру града.

- Био је алкохоличар и то није спорно, али никада није био свадљив или ексцесан. У последњих пар дана је одбијао алкохол што нам је било чудно и скоро је стално спавао. Пио је само воде и то што би попио одмах би повратио. Саветовали смо му да оде код лекара, али џаба. Није хтео да нас послуша. Говорио је да ће све бити добро и да је то нешто тренутно. Нажалост, испоставило се да је било кобно – прича Небојшин пријатељ.

Фото: Фејсбук принтскрин/Небојша Петровић

 

Према незваничним информацијама до којих је дошао Блиц, на телу није било видљивих трагова насиља тако да се не зна тачан узрок смрти Небојше Петровића, а више детаља биће познато после обдукције. Према речима надлежних, Небојша је преминуо вероватно због болести, а да су хладно време, неуслован живот и друге потешкоће са којима се сусретао довеле до погоршања његовог здравственог стања и фаталног исхода.

Вест о смрти Небојше Петровића прву је пренела "Кухиња солидарности" Нови Сад чији је покојни Петровић био корисник неколико месеци. Ђорђе Мајсторовић из "Кухиње солидарности" каже да су решили ту вест да поделе са јавношћу зато што медији ретко извештавају о овако трагичним смртима поготово када оне нису насилне.

- Небојша је преминуо на клупи у центру града и то би прошло неопажено а нама је жеља да те људе учинимо видљивим и да апелујемо на суграђане да обрате пажњу на њих, да имају више разумевања за људе који су на улици јер не знају каква их је мука на то натерала и да пробају да им помогну уколико могу. Такође, жеља нам је и да институције више обрате пажњу на бескућнике и да се позабаве овом темом како би им обезбедили адекватан смештај и минималне услове за иоле нормалан живот или барем преживљавање. Ми кувамо између 80 и 90 оброка недељно и покушавамо да помогнемо колико можемо. Било би добро када би свако барем пробао да помогне тим људима – закључио је Мајсторовић.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".