Slavski kolač zauzima posebno mesto na slavskoj trpezi zbog simbolike koju nosi - predstavlja telo Isusa Hrista. Na dan slave obavezno se nosi u crkvu na osveštavanje i sečenje, a zatim se ukućani i gosti služe njime za dobro zdravlje.

S obzirom da nosi tako moćnu simboliku, domaćice se svake godine trude da naprave što lepši i što ukusniji slavski kolač. Danas vam donosimo recept za jedan baš takav, plus uputstvo kako da napravite najlepše ukrase za slavski kolač.

Foto: Nenad Živanović

 

Sastojci za testo: 600 grama brašna i još malo za podlogu, kockica svežeg kvasca, oko 300 ml mlake vode, malo soli, malo ulja, margarin ili puter za premazivanje.

Priprema: Kvasac otopiti u 100 ml tople vode i ostaviti kratko da naraste. Oko 500 grama brašna malo posoliti, promešati, pa dodati nadošli kvasac i ostatak vode. Postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti dok se ne dobije fino, meko testo koje se ne lepi za ruke.

Namazati testo sa vrlo malo ulja odozgo pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.

Radnu površinu posuti sa malo brašna, istresti testo, premesiti rukama, pa premazati otopljenim margarinom ili puterom, pa rastanjiti oklagijom na debljunu 1-1,5 cm. Zatim testo preklapati i svuda mazati margarinom ili puterom. Dok preklapate testo, pazite da na kraju dobijete okrugli oblik.

Stavite u pleh obložen pek papirom i ostavite da malo stoji, taman dok poređate ukrase.

Foto: N.Živanović

 

Kako se prave ukrasi za slavski kolač?

Ukrasi za slavski kolač prave se od takozvanog prostog testa - brašna, soli i vode.

Sastojci: 100 grama brašna, 1,5 kašičica soli, 50 ml vode.

Priprema: Umesite testo od navedenih stastojaka i odmah pravite ukrase, a evo i kako:

Rastanjite testo oklagijom na debljinu od 8 do 10 milimetara, pa prvo napravite tradicionalni simbol IS HS NI KA, koji čete dobiti tako što isečete kvadratić testa, a potom utisnete slova pomoću drvenog pečata.

Zatim pomoću noža isecite krst, najpoznatiji simbol vere, a pomoću kalupa u obliku srca najlakše ćete napraviti grozd, simbol rodne godine.

U videu pogledajte kako se jednostavno pravi i ukras u obliku knjige koja predstavlja Bibliju, zatim pticu koja je simbol zdravlja i veselja, ružu kao čuveni simbol lepote duše i dece, list i burence koji takođe označavaju rodnu godinu i žito, čuveni pravoslavni simbol novog života...

Sada poređajte ukrase na kolač. Imajte u vidu da za njih treba malo vremena, a stajanje im ne smeta, pa gledajte da napravite ukrase i pre nego što zamesite kolač.

Ako slavite mrsnu slavu, kolač možete premazati žumancetom, pa staviti ukrase, tako će se dobro zalepiti. Ako je u pitanju posna slava, namažite ukras sa malo vode ili čak kečapa, pa poređajte po kolaču.

Pecite oko 30-40 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".