Славски колач заузима посебно место на славској трпези због симболике коју носи - представља тело Исуса Христа. На дан славе обавезно се носи у цркву на освештавање и сечење, а затим се укућани и гости служе њиме за добро здравље.

С обзиром да носи тако моћну симболику, домаћице се сваке године труде да направе што лепши и што укуснији славски колач. Данас вам доносимо рецепт за један баш такав, плус упутство како да направите најлепше украсе за славски колач.

Фото: Ненад Живановић

 

Састојци за тесто: 600 грама брашна и још мало за подлогу, коцкица свежег квасца, око 300 мл млаке воде, мало соли, мало уља, маргарин или путер за премазивање.

Припрема: Квасац отопити у 100 мл топле воде и оставити кратко да нарасте. Око 500 грама брашна мало посолити, промешати, па додати надошли квасац и остатак воде. Постепено додавати остатак брашна и месити док се не добије фино, меко тесто које се не лепи за руке.

Намазати тесто са врло мало уља одозго покрити крпом и оставити на топлом месту да нарасте.

Радну површину посути са мало брашна, истрести тесто, премесити рукама, па премазати отопљеним маргарином или путером, па растањити оклагијом на дебљуну 1-1,5 цм. Затим тесто преклапати и свуда мазати маргарином или путером. Док преклапате тесто, пазите да на крају добијете округли облик.

Ставите у плех обложен пек папиром и оставите да мало стоји, таман док поређате украсе.

Фото: Н.Живановић

 

Како се праве украси за славски колач?

Украси за славски колач праве се од такозваног простог теста - брашна, соли и воде.

Састојци: 100 грама брашна, 1,5 кашичица соли, 50 мл воде.

Припрема: Умесите тесто од наведених стастојака и одмах правите украсе, а ево и како:

Растањите тесто оклагијом на дебљину од 8 до 10 милиметара, па прво направите традиционални симбол ИС ХС НИ КА, који чете добити тако што исечете квадратић теста, а потом утиснете слова помоћу дрвеног печата.

Затим помоћу ножа исеците крст, најпознатији симбол вере, а помоћу калупа у облику срца најлакше ћете направити грозд, симбол родне године.

У видеу погледајте како се једноставно прави и украс у облику књиге која представља Библију, затим птицу која је симбол здравља и весеља, ружу као чувени симбол лепоте душе и деце, лист и буренце који такође означавају родну годину и жито, чувени православни симбол новог живота...

Сада поређајте украсе на колач. Имајте у виду да за њих треба мало времена, а стајање им не смета, па гледајте да направите украсе и пре него што замесите колач.

Ако славите мрсну славу, колач можете премазати жуманцетом, па ставити украсе, тако ће се добро залепити. Ако је у питању посна слава, намажите украс са мало воде или чак кечапа, па поређајте по колачу.

Пеците око 30-40 минута у рерни претходно загрејаној на 200 степени.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".