Jaki izraelski udari na Pojas Gaze nastavljeni su i tokom noći, a medicinski izvori iz te palestinske enklave navode da je u njima poginulo na desetine ljudi.

Jedan od najjačih udara bio je po Kan Junisu u južnom delu Pojasa Gaze, gde je 17 ljudi poginulo u napadu na kompleks zgrada, dok je na desetine povređenih i nestalih zatrpano pod ruševinama.

Oglasio se Japan

Japan je pozvao Izrael da privremeno obustavi napade na Pojas Gaze, kako bi se humanitarna pomoć dostavila u opkoljenu palestinsku enklavu, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova.

Ovaj zahtev je iznet na sastanku japanske ministarke spoljnih poslova Joko Kamikave i izraelskog ambasadora u Japanu Gilada Koena.

Izraelska vojska izvela napad na Pojas Gaze

Izraelska vojska saopštila da je izvela kraću kopnenu operaciju na severu Pojasa Gaze, u kojoj su učestvovali pešadija i tenkovi.

Kopnene snage izraelske vojske izvele su danas ograničenu operaciju u severnom delu Pojasa Gaze, u kojoj su napale više meta Hamasa pre nego što su se povukle, navodi vojska u saopštenju.

Izraelska vojska navela je da je cilj operacije bio „priprema za sledeće faze sukoba“, te da je u akciji „likvidirano više pripadnika Hamasa i uništena Hamasova infrastruktura“. Posle akcije, izraelske kopnene snage napustile su Pojas Gaze.

Netanjahu: Izrael spreman za kopnenu operaciju

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je Izrael spreman za kopnenu operaciju, ali nije otkrio kada će se i kako ona desiti.

"Nalazimo se na vrhuncu borbe za opstanak", rekao je Netanijahu u televizijskom obraćanju naciji.

Naveo je da Izrael ima dva cilja pred sobom - da uništi Hamas i da oslobodi taoce koje Hamas drži.

On je rekao da će odluku o tome kada će vojska ući u Gazu biti doneta na sastanku vladinog ratnog kabineta, prenosi Rojters.

Izrael: Više od polovine talaca koje drži Hamas su stranci
Više od polovine od oko 220 talaca, koje drži palestinska grupa Hamas, ima strano državljanstvo i potiče iz 25 različitih zemalja, saopštila je danas izraelska vlada. Među njima su čak 54 državljanina Tajlanda, prenosi Rojters.

Vlada je takođe rekla da je potvrđeno da je 328 osoba iz 40 zemalja poginulo ili nestalo nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra. Kako se procenjuje, u tom napadu je ukupno ubijeno oko 1.400 ljudi.

Izrael je saopštio da 138 talaca ima strane pasoše, od kojih mnogi imaju dvojno državljanstvo.

BONUS VIDEO: