Јаки израелски удари на Појас Газе настављени су и током ноћи, а медицински извори из те палестинске енклаве наводе да је у њима погинуло на десетине људи.

Један од најјачих удара био је по Кан Јунису у јужном делу Појаса Газе, где је 17 људи погинуло у нападу на комплекс зграда, док је на десетине повређених и несталих затрпано под рушевинама.

Огласио се Јапан

Јапан је позвао Израел да привремено обустави нападе на Појас Газе, како би се хуманитарна помоћ доставила у опкољену палестинску енклаву, саопштило је јапанско министарство спољних послова.

Овај захтев је изнет на састанку јапанске министарке спољних послова Јоко Камикаве и израелског амбасадора у Јапану Гилада Коена.

Израелска војска извела напад на Појас Газе

Израелска војска саопштила да је извела краћу копнену операцију на северу Појаса Газе, у којој су учествовали пешадија и тенкови.

Копнене снаге израелске војске извеле су данас ограничену операцију у северном делу Појаса Газе, у којој су напале више мета Хамаса пре него што су се повукле, наводи војска у саопштењу.

Израелска војска навела је да је циљ операције био „припрема за следеће фазе сукоба“, те да је у акцији „ликвидирано више припадника Хамаса и уништена Хамасова инфраструктура“. После акције, израелске копнене снаге напустиле су Појас Газе.

Нетањаху: Израел спреман за копнену операцију

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да је Израел спреман за копнену операцију, али није открио када ће се и како она десити.

"Налазимо се на врхунцу борбе за опстанак", рекао је Нетанијаху у телевизијском обраћању нацији.

Навео је да Израел има два циља пред собом - да уништи Хамас и да ослободи таоце које Хамас држи.

Он је рекао да ће одлуку о томе када ће војска ући у Газу бити донета на састанку владиног ратног кабинета, преноси Ројтерс.

Израел: Више од половине талаца које држи Хамас су странци
Више од половине од око 220 талаца, које држи палестинска група Хамас, има страно држављанство и потиче из 25 различитих земаља, саопштила је данас израелска влада. Међу њима су чак 54 држављанина Тајланда, преноси Ројтерс.

Влада је такође рекла да је потврђено да је 328 особа из 40 земаља погинуло или нестало након напада Хамаса на јужни Израел 7. октобра. Како се процењује, у том нападу је укупно убијено око 1.400 људи.

Израел је саопштио да 138 талаца има стране пасоше, од којих многи имају двојно држављанство.

БОНУС ВИДЕО: