SAD: Prelaz Rafa bi mogao da bude otvoren danas, kako bi stranci izašli iz Gaze

Američka ambasada u Jerusalimu saopštila je danas da bi granični prelaz Rafa između Pojasa Gaze i Egipta mogao da bude otvoren danas.

To znači da bi stranci koji su ostali u opkoljenoj palestinskoj enklavi mogli da je napuste, preneo je Rojters.

U objavi na društvenim mrežama, ambasada je navela da je „dobila informaciju“ da bi Rafa prelaz mogao da bude otvoren u 10.00 sati po lokalnom vremenu (9.00 po srednjeevropskom).

@Ne znamo koliko bi prelaz mogao da bude otvoren da strani državljani napuste Gazu“, dodaje se u saopštenju.
 
Izrael pozvao građane da napuste Egipat i Jordan
Savet za nacionalnu bezbednost Izraela izdao je upozorenje svojim građanima da ne putuju u Egipat i Jordan, jer bi mogli da budu mete zbog rata.

Pozvao je izraelske turiste da što pre napuste te dve zemlje.

Hamas uzvraća udarac

U gradu Ašdod, na jugu Izraela, oglasile su sirene za vazdušnu opasnost, javlja Tajms od Izrael.

Upozorenje o raketama dolazi nakon šestočasovnog zatišja vatre prema Izraelu iz Gaze.

Izraelska vojska tokom noći gađala više ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noći izvele napade na brojne lokacije Hamasa u Pojasu Gaze.

Ciljevi uključuju komandne centre i drugu infrastrukturu koja pripada toj palestinskoj grupi, prenosi Tajms of Izrael.

Pogođeni su i lanseri protivtenkovskih raketa i snajperski položaji u zgradama. 

Libanska vlada poziva Izrael da proglasi 48-časovni prekid vatre

Libanski ministar spoljnih poslova Abdala Bu Habib zatražio je od Izraela da proglasi 48-časovni prekid vatre. "Hajde da pozovemo na prekid vatre i vidimo šta će se desiti", rekao je ministar, prenosi Si-En-En.

Habib je izjavio za američku televiziju da je njegova zemlja veoma zabrinuta da bi se rat mogao proširiti na region. 

"Mi, zaista, ne želimo rat. Vlada ne želi rat. Razgovaramo sa različitim organizacijama, ali to nije pod kontrolom jer sve zavisi od onoga što se događa u Gazi", rekao je libanski ministar.

U trenutku kada se Izrael priprema za sledeću fazu rata sa Hamasom u Gazi, islamistička libanska organizacija Hezbolah, koju podržava Iran, razmenjuje prekograničnu vatru sa izraelskim snagama u severnom Izraelu i južnom Libanu.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potpukovnik Peter Lerner rekao je juče za Si-En-En da je ''vlada Libana, odgovorna za sve što se dešava sa njihove suverene teritorije".

"Oni imaju odgovornost da obezbede da teroristi poput Hezbolaha, terorističke vojske, ne izvode napade na Izrael", naglasio je portaprol izraelske vojske.

U odgovoru na ovu izjavu, libanski ministar spoljnih poslova Habib je rekao da Izrael "pogoršava situaciju svojim pričama".

Naglasio je da su u tom regionu "ljudi međusobno povezani, politički, pa čak i krvno" i da ih vlada "ne može sprečiti da se osvete ako će zaista situacija u Gazi biti gora nego što je sada“.

"Oni (Hezbolah) ne žele rat. Ali mislim, ne možete ih kontrolisati. Sve zavisi, opet, od toga šta se dešava u Gazi, od invazije Izraela na Gazu", dodao je libanski ministar.

IDF: Udari izraelske vojske na položaje Hezbolaha

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći izvela veliki broj napada na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na protivtenkovske i raketne napade.

Vojska navodi da je na meti bio "niz vojnih objekata koje organizacija koristi za operativne potrebe" i lanser protivtenkovskih raketa usmerenih na Izrael.

IDF je saopštio i da je izraelski vojnik juče poginuo u protivtenkovskom raketnom napadu na granici sa Libanom.

Bela kuća o Bajdenovom komentaru: Nije u potpunosti čuo pitanje
Predsednik SAD DŽozef Bajden odgovorio je potvrdno na pitanje novinara da li Izrael treba da odloži potencijalnu kopnenu invaziju na Pojas Gaze dok Hamas ne oslobodi više talaca,javio je Rojters.

BONUS VIDEO: