САД: Прелаз Рафа би могао да буде отворен данас, како би странци изашли из Газе

Америчка амбасада у Јерусалиму саопштила је данас да би гранични прелаз Рафа између Појаса Газе и Египта могао да буде отворен данас.

То значи да би странци који су остали у опкољеној палестинској енклави могли да је напусте, пренео је Ројтерс.

У објави на друштвеним мрежама, амбасада је навела да је „добила информацију“ да би Рафа прелаз могао да буде отворен у 10.00 сати по локалном времену (9.00 по средњеевропском).

@Не знамо колико би прелаз могао да буде отворен да страни држављани напусте Газу“, додаје се у саопштењу.
 
Израел позвао грађане да напусте Египат и Јордан
Савет за националну безбедност Израела издао је упозорење својим грађанима да не путују у Египат и Јордан, јер би могли да буду мете због рата.

Позвао је израелске туристе да што пре напусте те две земље.

Хамас узвраћа ударац

У граду Ашдод, на југу Израела, огласиле су сирене за ваздушну опасност, јавља Тајмс од Израел.

Упозорење о ракетама долази након шесточасовног затишја ватре према Израелу из Газе.

Израелска војска током ноћи гађала више циљева Хамаса у Појасу Газе
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током ноћи извеле нападе на бројне локације Хамаса у Појасу Газе.

Циљеви укључују командне центре и другу инфраструктуру која припада тој палестинској групи, преноси Тајмс оф Израел.

Погођени су и лансери противтенковских ракета и снајперски положаји у зградама. 

Либанска влада позива Израел да прогласи 48-часовни прекид ватре

Либански министар спољних послова Абдала Бу Хабиб затражио је од Израела да прогласи 48-часовни прекид ватре. "Хајде да позовемо на прекид ватре и видимо шта ће се десити", рекао је министар, преноси Си-Ен-Ен.

Хабиб је изјавио за америчку телевизију да је његова земља веома забринута да би се рат могао проширити на регион. 

"Ми, заиста, не желимо рат. Влада не жели рат. Разговарамо са различитим организацијама, али то није под контролом јер све зависи од онога што се догађа у Гази", рекао је либански министар.

У тренутку када се Израел припрема за следећу фазу рата са Хамасом у Гази, исламистичка либанска организација Хезболах, коју подржава Иран, размењује прекограничну ватру са израелским снагама у северном Израелу и јужном Либану.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) потпуковник Петер Лернер рекао је јуче за Си-Ен-Ен да је ''влада Либана, одговорна за све што се дешава са њихове суверене територије".

"Они имају одговорност да обезбеде да терористи попут Хезболаха, терористичке војске, не изводе нападе на Израел", нагласио је портапрол израелске војске.

У одговору на ову изјаву, либански министар спољних послова Хабиб је рекао да Израел "погоршава ситуацију својим причама".

Нагласио је да су у том региону "људи међусобно повезани, политички, па чак и крвно" и да их влада "не може спречити да се освете ако ће заиста ситуација у Гази бити гора него што је сада“.

"Они (Хезболах) не желе рат. Али мислим, не можете их контролисати. Све зависи, опет, од тога шта се дешава у Гази, од инвазије Израела на Газу", додао је либански министар.

ИДФ: Удари израелске војске на положаје Хезболаха

Израелска војска саопштила је да је током ноћи извела велики број напада на положаје Хезболаха у јужном Либану, као одговор на противтенковске и ракетне нападе.

Војска наводи да је на мети био "низ војних објеката које организација користи за оперативне потребе" и лансер противтенковских ракета усмерених на Израел.

ИДФ је саопштио и да је израелски војник јуче погинуо у противтенковском ракетном нападу на граници са Либаном.

Бела кућа о Бајденовом коментару: Није у потпуности чуо питање
Председник САД Џозеф Бајден одговорио је потврдно на питање новинара да ли Израел треба да одложи потенцијалну копнену инвазију на Појас Газе док Хамас не ослободи више талаца,јавио је Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО: