- Nema jednostavnog načina da ovo napišem, ali evo, svanuo je dan za koji smo svi želeli da nikada ne dođe. Ester je preminula. Bila je smirena, nije je bolelo i zauvek je usnula dok ju je držao njen najdraži Stiv.

Jasno nam je da će mnogi od vas imati pitanja o tome što se dogodilo, i mi ćemo rado odgovoriti na njih, ali treba nam malo vremena da uopšte shvatimo šta se dogodilo i da nje više nema.

Iako nije više fizički uz nas, uspomene na nju i njena ostavština će živeti zauvek. Svi mi ćemo se i dalje, u njeno ime, boriti da svetu pokažemo da sve životinje zaslužuju ljubav. Ona ju je zaslužila, a nema razlike između nje i drugih.

Voleli ste je kao i mi, koji smo bili njeni, i zauvek ćemo vam biti zahvalni na tome - napisali su.

Ester je bila čudesna svinja. NJeni vlasnici Derek i Stiv preuzeli su je kao malenu od pređašnje vlasnice, misleći da će svinja ostati sićušna. Trebalo je da bude tako, kako im je ta žena rekla, tvrdeći da je ona teacup pig, odnosno mini svinja. Ipak, ona je porasla, pa je više nisu mogli držati u stanu. Ni na trenutak nisu pomislili da je daju nekome drugom, jer su je zavoleli. Zbog toga su pokrenuli kampanju sakupljanja sredstava, investirali i svoju životnu ušteđevinu, pa kupili farmu na selu u koju su se svi zajedno preselili. Ona im je, kako su mnogo puta rekli, otvorila oči i zbog nje su postali vegani, a otvorili su i utočište nazvano po njoj - Happily Ever Esther.

Svinja je živela u kući, jer je na to navikla, a uz nju su bili pas, mačka i ćuran, njeni najbolji prijatelji. O Ester su njeni vlasnici napisali knjigu "Esther the Wonder Pig: Changing the World One Heart at a Time", koja je bila bestseler NJujork Tajmsa. S Derekom i Stivom gostovala je u brojnim emisijama na radiju i TV-u, a njenu stranicu na Fejsbuku lajkovalo je više od milion i po ljudi. Mnogi od njih sa strepnjom su pratili poslednje objave o svojoj omiljenoj svinji, a kad je nedavno preminuo njen najbolji prijatelj, ćuran Kornelijus, to ih je veoma rastužilo, prenosi Jutarnji list.

Objava o Esterinoj smrti izazvala je pravi talas tuge - stotine komentara ispod ove objave pokazuje koliko je bila poznata širom sveta. Osim objava brojnih voditelja utočišta za domaće životinje diljem sveta, kao vlasnika drugih svinja, mnogi obožavatelji su napisali koliko im je ona promenila život.

- Srce mi je slomljeno. Ester je bila u bolnici kada se moj suprug borio sa rakom. Svaki dan me pitao kako je ona, a ja sam mu čitala objave s vaše stranice. Kad sam vam napisala da je on u bolnici i da mu Esterine dogodovštine pomažu svaki dan, poslali ste mi knjigu koju ste napisali. Čitala sam mu je svaki dan i obožavao ju je, kao i ja. Znamo da će vam jako nedostajati, kao i nama. Bila je prava junakinja, njena je priča poznata širom sveta i spasila je mnoge živote na taj način. Hvala vam što ste je "podelili" s nama, s celom svetom. Volimo te, Ester, danas i zauvek - napisala je jedna žena, a druga je dodala:

- Bila je najvoljenija svinja na svetu - kako zbog vas, tako i zbog nas koji smo je pratili i voleli. Nasmejavali ste nas i s nama podelili predivne uspomene na nju. Pokazali ste svetu da su svinje baš kao psi i mačke i da zaslužuju srećan i ispunjen život. Ona ga je imala i hvala vam na tome.

BONUS VIDEO: