- Нема једноставног начина да ово напишем, али ево, свануо је дан за који смо сви желели да никада не дође. Естер је преминула. Била је смирена, није је болело и заувек је уснула док ју је држао њен најдражи Стив.

Јасно нам је да ће многи од вас имати питања о томе што се догодило, и ми ћемо радо одговорити на њих, али треба нам мало времена да уопште схватимо шта се догодило и да ње више нема.

Иако није више физички уз нас, успомене на њу и њена оставштина ће живети заувек. Сви ми ћемо се и даље, у њено име, борити да свету покажемо да све животиње заслужују љубав. Она ју је заслужила, а нема разлике између ње и других.

Волели сте је као и ми, који смо били њени, и заувек ћемо вам бити захвални на томе - написали су.

Естер је била чудесна свиња. Њени власници Дерек и Стив преузели су је као малену од пређашње власнице, мислећи да ће свиња остати сићушна. Требало је да буде тако, како им је та жена рекла, тврдећи да је она teacup pig, односно мини свиња. Ипак, она је порасла, па је више нису могли држати у стану. Ни на тренутак нису помислили да је дају некоме другом, јер су је заволели. Због тога су покренули кампању сакупљања средстава, инвестирали и своју животну уштеђевину, па купили фарму на селу у коју су се сви заједно преселили. Она им је, како су много пута рекли, отворила очи и због ње су постали вегани, а отворили су и уточиште названо по њој - Happily Ever Esther.

Свиња је живeла у кући, јер је на то навикла, а уз њу су били пас, мачка и ћуран, њени најбољи пријатељи. О Естер су њени власници написали књигу "Esther the Wonder Pig: Changing the World One Heart at a Time", која је била бестселер Њујорк Тајмса. С Дереком и Стивом гостовала је у бројним емисијама на радију и ТВ-у, а њену страницу на Фејсбуку лајковало је више од милион и по људи. Многи од њих са стрепњом су пратили последње објаве о својој омиљеној свињи, а кад је недавно преминуо њен најбољи пријатељ, ћуран Корнелијус, то их је веома растужило, преноси Јутарњи лист.

Објава о Естериној смрти изазвала је прави талас туге - стотине коментара испод ове објаве показује колико је била позната широм света. Осим објава бројних водитеља уточишта за домаће животиње диљем света, као власника других свиња, многи обожаватељи су написали колико им је она променила живот.

- Срце ми је сломљено. Естер је била у болници када се мој супруг борио са раком. Сваки дан ме питао како је она, а ја сам му читала објаве с ваше странице. Кад сам вам написала да је он у болници и да му Естерине догодовштине помажу сваки дан, послали сте ми књигу коју сте написали. Читала сам му је сваки дан и обожавао ју је, као и ја. Знамо да ће вам јако недостајати, као и нама. Била је права јунакиња, њена је прича позната широм света и спасила је многе животе на тај начин. Хвала вам што сте је "поделили" с нама, с целом светом. Волимо те, Естер, данас и заувек - написала је једна жена, а друга је додала:

- Била је највољенија свиња на свету - како због вас, тако и због нас који смо је пратили и волели. Насмејавали сте нас и с нама поделили предивне успомене на њу. Показали сте свету да су свиње баш као пси и мачке и да заслужују срећан и испуњен живот. Она га је имала и хвала вам на томе.

БОНУС ВИДЕО: