- Zamolnici koja je upućena nadležnim organima BiH još nije udovoljeno pa ne možemo znati da li su saslušana lica priznala krivicu, negirala krivicu ili se branila ćutanjem - saopštio je tužilac Nikola Samardžić.

Slučaj prevare teške 1,3 miliona eura u Lovćen banci u Herceg Novom dokaz je da je pravda spora, ali je upitno da li je i dostižna.

Naime, tužilac iz Herceg Novog koji vodi istragu u tom predmetu ni četiri meseca nakon saslušanja osumnjičenih u Trebinju nije upoznat sa njihovim iskazima.

Osumnjičeni državljani BiH saslušani su još u junu, nakon što ih je uhapsila policija Republike Srpske. Pošto su dali iskaze, pušteni su na slobodu, a da li su priznali da su prevarom sa računa Budvanke uzeli milion eura, to crnogorskom tužiocu nije saopšteno.

Detalji sa saslušanja i radnje koje je tužilaštvo u Trebinju preduzelo nepoznati su hercegnovskom tužiocu, jer kolege iz Trebinja nisu odgovorile na zamolnicu koja im je upućena iz Crne Gore.

Foto: Printskrin

 

- Postupak na koji se odnosi Vaše pitanje je u fazi izviđaja, zamolnici koja je upućena nadležnim organima BiH još nije udovoljeno pa ne možemo znati da li su saslušana lica priznala krivicu, negirala krivicu ili se branila ćutanjem - saopštio je za "Dan" Nikola Samardžić, tužilac ODT Herceg Novi.

Redakcija "Dana" mejl je uputila i Okružnom tužilaštvu u Trebinju kako bismo saznali zašto nije postupljeno po zamolnici. Odgovor nismo dobili. U ranijim komunikacijama nadležni iz Trebinja za sve informacije o ovom slučaju upućivali su nas na kolege iz Herceg Novog koje vode istragu.

Prevara u Lovćen banci dogodila se 12. aprila, a otkrivena je dan kasnije. U medijima se ubrzo pojavila fotografija žene koja se sumnjiči da je ušla u banku i predstavljajući se lažno sa računa Budvanke podigla više od milion eura.

Nakon dva meseca, istražitelji su sklopili mozaik prevare i identifikovali osumnjičene. Policija je odmah dala saopštenje navodeći da su sa kolegama iz Republike Srpske rasvetlili taj događaj, a da su osumnjičeni Ivana A., Marko D. i Saša K.

Ivana A. označena je kao direktni izvršilac prevare, odnosno kao osoba koja je 12. aprila ove godine došla u filijalu Lovćen banke u Herceg Novom, potpisala naloge za isplatu i sa računa M.O. podigla 230.000 eura i 1,2 miliona dolara (oko 1,3 miliona eura). Dan ranije, kako se sumnja, ona je ušla u poslovnicu banke, do koje ju je dovezao osumnjičeni Marko D. i tada se sastala sa rukovodiocem filijale P.M.

Prema navodima iz policije, lažno se predstavila kao vlasnica računa, odnosno kao Budvanka M.O., i rukovodiocu filijale dala falsifikovanu ličnu kartu na ime M.O.

Nakon toga je zatražila da joj se sutradan (12. aprila) oko 15 časova isplati sav novac sa računa. Takođe, 11. aprila, oko 16 časova, rukovodilac filijale je pozvan putem Viber aplikacije sa telefona koji je koristio osumnjičeni Saša K.

Foto: Profimedia

 

Rukovodiocu filijale je na displeju telefona pisalo ime stvarne vlasnice računa M.O. Prilikom tog poziva zatraženo je da se isplata pomeri ranije nego što je dogovoreno toga dana, odnosno 12. aprila oko 10.30 časova.

Sutradan je, u navedeno vreme, Ivana A., kako se sumnja, došla u banku, potpisala isplatne naloge i sa tuđim novcem odšetala iz banke.

Oduzeti novac, oružje i droga

Radeći na identifikaciji osumnjičenih, predstavnici crnogorske policije boravili su službeno u Trebinju, gđe su bili uključeni u radnje koje su se preduzimale prema osumnjičenima.

Nakon njihovog hapšenja, u policijskom saopštenju navedeno je da su u ovoj istrazi pretresi izvršeni na području Banja Luke i Trebinja.

- Na više lokacija koje koriste lica inicijala S.K., I.A. i M.D je pronađeno i oduzeto oko 50.000 KM, veća količina oružja, municija, tri kilograma marihuane, ali i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem prevare u Lovćen banci i drugih krivičnih dela - saopšteno je tada iz policije.

(Dan)

BONUS VIDEO: