Po njima ćete odrediti generalno zdravstveno stanje "pacijenta", odnosno reagovati na vreme ako duboki dizelski bariton postane tenor. Šalu na stranu, ovo su neke promene u radu motora, a na vama je da ih čujete na vreme i probate da dešifrujete uzroke.

Najbolje je odmah zvati servis.

Pojave li se upozorenja na instrumentnoj ploči, odnosno uključe li se kontrolne lampice, obavezno koristite priručnik za vozilo i proverite o kom problemu se radi pa potom kontaktirajte servisere.

Motor kao da radi s pola snage

Možda je žuta lampica koja najavljuje kraj isporuke goriva dogorela ili, jednostavnije, možda ste ostali bez benzina.

Foto: Profimedia

 

Promene u ritmu rada motora i gubitak snage

Velika verovatnoća je da imate problema sa sistemom paljenja kod benzinskog motora i trebalo bi što pre da kontaktirate servis i prijavite o čemu se radi. Vrlo često treperi i lampica za nadzor izduvnih gasova (žute boje). Nije preporučljivo voziti takav automobil jer bi mogla da nastane velika šteta na motoru.

Snažni udarci u motoru

To nije dobar znak, a uzrok bi mogao biti manjak ulja u motoru koji je verovatno nastao ozbiljnijom mehaničkom neispravnošću u motoru. Stanite s vozilom na ravnoj podlozi i proverite nivo ulja. Ako je ona ispod minimuma naznačenog indikatorom na kontrolnoj šipki, dolijte ulje. Međutim, to je često kratkoročno rešenje. Ako ste prisiljeni da vozite i nemate drugu mogućnost, nastavite… Ali bilo bi najbolje da su se vozilo preveze u servis jer daljom vožnjom mogu nastati velika oštećenja.

Promena brzina posle svakog ubrzanja i motor nekontrolisano ide u visoke obrtaje! Kvačilo bi moglo da bude problem, a to bi moglo da znači da ga treba zameniti. Budite spremni na velike troškove za popravku ovog ozbiljnog kvara. Kvačilo je možda istrošeno, a jedan od uzroka je nepravilna upotreba kvačila od strane vozača.

Motor ne želi da se pokrene

Ovaj zvuk je najlakše čuti jer ga karakteriše zvuk tišine, kao u pesmi Sajmona i Garfankla. U tom slučaju je velika verovatnoća da nema struje u akumulatoru.

Gromoglasan zvuk

Iznenadna pojava dubokog gromoglasnog zvuka može biti uzrokovana pucanjem zarđalih izduvnih cevi koje nisu na vreme zamenjene. Takvo vozilo treba što pre odvesti u servis, jer može doći do mnogo ozbiljnijih problema.

Foto: Profimedia

 

Kratko lupanje i brzo gašenje

Kratko brujanje motora praćeno brzim gašenjem motora može biti povezano sa nepravilnim održavanjem sistema kaiša (remena) koji je istrošen. Pazite, kilometraža nije uvek uslov za zamenu kaiša, već i starost kaiša, a sami delovi koštaju oko 5 odsto ukupne cene, odnosno oštećenja koja mogu da nastanu na motoru.

Zviždanje u dizel motorima može da ukaže na kvar ležajeva turbo punjača. Ovaj kvar je praćen i gustim dimom iz izduvne cevi, gubitkom snage motora, naglom potrošnjom ulja, a čest uzrok su neredovne promene motornog ulja. Mogući su i manji kvarovi koji se javljaju kod zvižduka, kao što je pucanje turbo cevi, što rezultira jakom bukom pri usisu vazduha.

Nije uvek problem kod neispravnog motora

Ako se zvuk javlja kada se vozilo kreće, može doći do problema sa menjačem, vešanjem ili kočnicama. Ponekad zvukovi mogu biti zastrašujući, kao što je glasno struganje, a izvor buke može biti kamenje zaglavljeno između diska i lima.

U ovom slučaju može biti pomoći, pokušajte da nakratko pomerite vozilo napred-nazad, jer tako ponekad uspe da kamen bude izbačen iz točka. Ako ova metoda ne uspe, moraćete da pozovete tehničara na terenu ili odvezete vozilo u servisni centar da bi serviser uklonio točak i ispitao izvor problema.

U zimskim danima glodari i razni kućni ljubimci mogu da uđu u motorni prostor zbog toplote motora. Takođe je moguće da se ove životinje zapetljaju u sistem remenj, pa se mogu javiti čudni zvuci pri pokretanju motora. Sve ovo može oštetiti motor.

Foto: Instagram printskrin/balkan__scena , Profimedia

 

Glodari znaju da hiberniraju u toplom motoru tako što u usisne cevi ubacuju orašaste plodove koje motor može da usisa tokom rada i izazove mehanička oštećenja motora, što može biti praćeno i čudnim zvucima, a često se mogu i da pregrizu instalacije u motornom prostoru, što može izazvati čudan rad motora ili nemogućnost pokretanja motora.

Preporučuje se da zimi izbegavate parkiranje vozila u blizini kontejnera sa mešanim otpadom. U njegovoj blizini uvek ima glodara zbog odbačene hrane.

Pazite, pogrešan izbor goriva pri punjenju rezervoara može izazvati glasan klik motora praćen belim dimom i raznim upozorenjima i upaljenim lampicama motora, a činiće vam se kao da će se motor raspasti. Preporuka je: čuvajte račun za gorivo. Ovo je najlakši način da utvrdite da li je pogrešno točenje goriva izvor problema.

Šta učiniti?

Prenošenje zvuka preko mobilnog uređaja vašem serviseru neće biti od pomoći, a opisivanje zvuka je još teže, pa će se često pojaviti potreba za izlaskom tehničara na teren.

Svaka promena zvuka motora zaslužuje pažnju i zaustavljanje vozila na bezbednom mestu koje ne ometa saobraćaj i kontaktiranje stručnog osoblja.

(Revija HAK)

BONUS VIDEO: