Ujedinjene nacije saopštile su rano u petak da im je izraelska vojska rekla da bi oko 1,1 milion Palestinaca u Gazi trebalo da se preseli na jug enklave u naredna 24 sata.

"Ujedinjene nacije smatraju nemogućim da se takav pokret odigra bez razornih humanitarnih posledica. Ujedinjene nacije snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako se potvrdi, poništi kako bi se izbeglo pretvaranje onoga što je već tragedija u katastrofalnu situaciju", rekao je portparol UN Stefan Dužarik u saopštenju.

Dužarik je dodao da se naređenje izraelske vojske odnosi i na svo osoblje UN i na one smeštene u objektima UN, uključujući škole, zdravstvene centre i klinike, prenosi Rojters. Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze u znak odmazde za najsmrtonosniji napad na civile u istoriji Izraela, kada je stotine naoružanih ljudi prešlo granicu i divljalo izraelskim gradovima u subotu.

Izraelski zvaničnici kažu da je broj poginulih u Izraelu porastao na više od 1.300. Većina su civili ubijeni u svojim domovima, na ulicama ili na zabavi. Vlasti u Gazi saopštile su da je više od 1.500 Palestinaca ubijeno, a preko 6.000 ranjeno u uzvratnim izraelskim vazdušnim napadima i da planiraju kopneni napad.

(Mondo)

BONUS VIDEO: